13 moterų, tarp jų ir Nobelio taikos premijos laureatė Mairead Maguire (Mairid Magvair), buvo sulaikytos trečiadienį vakare – jų burlaivis buvo sustabdytas maždaug 35 jūrmylės nuo Gazos Ruožo krantų.

Izraelio karinis jūrų laivynas pranešė jas sustabdęs, kad „nebūtų pažeista teisėta jūrų blokada“, taikoma šiam palestiniečių anklavui.

Vidaus reikalų ministerijos atstovė Sabin Haddad (Sabin Hadad) sakė, kad dvi iš tų moterų, žurnalistės, jau išvyko iš kalėjimo į oro uostą, bet kitos dar laikomos Givono kalėjime centrinėje Izraelio dalyje, kur iki deportacijos gali išbūti iki keturių dienų.

„Per tas 96 valandas jos gali pamatyti teisėją ir apskųsti savo sulaikymą“, – pridūrė atstovė.

„Moterų laivu į Gazą“ pramintas „Zaytouna-Oliva“ priklausė „Laisvės flotilės koalicijai“, kurią sudaro laivai, kuriais palestiniečių rėmėjai nuolat mėgina patekti į Gazos Ruožą.

Organizatoriai pranešė, kad tarp sulaikytų moterų taip pat yra Naujosios Zelandijos parlamentarė Marama Davidson (Marama Deividson), Alžyro parlamentarė Samira Douaifia (Samira Duaifija), švedų politikė Jeannette Escanilla (Žanet Eskanilja) ir buvusi JAV armijos pulkininkė ir Valstybės departamento pareigūnė Ann Wright (En Rait), kuri atsistatydino dėl 2003 metų Irako karo.

Kitos aktyvistės yra iš Australijos, Malaizijos, Norvegijos, Rusijos, Ispanijos, Pietų Afrikos Respublikos, Švedijos ir Didžiosios Britanijos.