B. Obama pasirodė pačiu laiku, kaip ir buvo numatyta. Jis dėkojo už puikų priėmimą.

„Kaip suprantu, čia oras visada toks?“ - klausė JAV prezidentas, pabrėždamas itin šiltą rugsėjo pradžios orą Taline.

JAV prezidentas ypatingai dėkojo žmonėms, kurie žiūri jo kalbą Laisvės aikštėje. Jam tai priminė, kiek ilgai Baltijos valstybės turėjo kovoti dėl savo nepriklausomybės, ištverti masinius trėmimus ir okupaciją.

„Laisvės troškimas išgyveno šimtmečius okupacijos. (…) Jis išgyveno trėmimus, kurie atskyrė tėvus nuo vaikų. Jį gynė miško broliai. (…) Jūs laimėjote, jūs atsiėmėte savo šalis“, - kalbėjo B. Obama.

Sykiu jis pabrėžė, kad Baltijos šalys – pavyzdys, kuriuo sekti nori ne tik Ukrainos žmonės.

„Šiandien žmonės, siekiantys savo demokratijų – nuo Kijevo iki Tuniso – į jus žiūri ieškodami įkvėpimo“, - sakė B. Obama.

„Kai paprasti žmonės susivienija, pasikeitimai tampa įmanomi“ - pabrėžė JAV prezidentas.

Jis kartojo, kad Rusija finansuoja, rengia, aprūpina ir remia pietryčių Ukrainos separatistus. B. Obama pabrėžė, kad visa tai aišku ir įrodyta.

„Nevaržomas nacionalizmas – paskutinė priebėga tiems, kurie negali atnešti tikro progreso savo žmonėms“, - sakė B. Obama, įgeldamas Kremliui.

Jis pabrėžė, kad JAV nepripažins Krymo ar kitų Ukrainos teritorijų aneksijos – taip, kaip nepripažino Baltijos šalių okupacijos.

„Ginsime savo NATO sąjungininkes. Kiekvieną sąjungininkę. (…) Nėra „vyresnių“ ar „jaunesnių“ sąjungininkių“, - sakė B. Obama.

„Talino, Rygos ir Vilniaus gynyba – tiek pat svarbi, kiek Berlyno, Paryžiaus ir Londono“, - pridūrė jis.

„Jei reikės - mes ginsime Estiją, ginsime Latviją, ginsime Lietuvą. Kartą praradote nepriklausomybę. Su NATO daugiau niekada jos neprarasite“, - užtikrino B. Obama.