Renginyje dalyvavo daugiau nei penkiasdešimt svečių, aukštas pareigas Varšuvoje įsikūrusiose tarptautinėse bendrovėse, tokių kaip „Aviva“, „Philip Morris”, „Orlean“, „Avon Cosmetics“, „Gemini Group“, užimančių lietuvių, lietuviško kapitalo įmonių, tokių kaip „Birštono mineraliniai vandenys“, „Euroaptheka“, „Kauno dujotiekio statyba“, „LitPol Link“, „Polimport“, „Varul“, „Vičiūnai Group“, atstovai Lenkijoje, bei Lenkijos įmonių, bendradarbiaujančių su Lietuva, atstovai.

Renginio tikslas – suburti Lenkijoje gyvenančius ir dirbančius lietuvius bendram tikslui – dalintis patirtimi, plėtoti ryšius tarp valstybių ir žmonių.

Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje Š. Adomavičiaus teigimu, „glaudūs profesiniai ir asmeniniai žmonių kontaktai – tai tarsi tiltas, jungiantis Lietuvą ir Lenkiją. Žmonių kontaktai prisideda prie dvišalių santykių vystymo, skleidžiant gerą žinią apie Lietuvos ir Lietuvos atstovų pasiekimus, didinant žinomumą apie Lietuvos plėtros perspektyvas“.

Norėdami paskatinti diskusijas apie Lietuvos-Lenkijos ekonominius ryšius, Lietuvos pažangą, perspektyvas ir kaip tarptautinę patirtį sukaupę iš Lietuvos kilę profesionalai gali prisidėti prie šalies stiprinimo pasaulyje, organizatoriai į renginį pakvietė iškilius pranešėjus.

Diskusijoje dalyvavo Tomas Gulbinas, Centrinės ir Rytų Europos viešosios politikos vadovas „Google“, Benediktas Vanagas, Lietuvos-Lenkijos Dakaro komandos lenktynininkas ir „Pitlane“ vadovas, bei Lukasz Korycki, didžiausio Lenkijoje verslo naujienų portalo „Puls Biznesu“ redaktoriaus pavaduotojas. Diskusiją vedė Jaroslav Neverovič, Lenkijos-Lietuvos prekybos rūmų pirmininkas, buvęs Lietuvos Energetikos ministras.

Diskusijos dalyviai į Lietuvos ir Lenkijos ryšius pažvelgė iš skirtingų perspektyvų. Varšuvoje įsitvirtinęs Tomas Gulbinas, dirbantis „Google“ viešosios politikos ir ryšių su Vyriausybėmis Centrinėje ir Rytų Europoje padalinyje, džiaugėsi aktyviai kuriama bendra infrastruktūra.

„Manau, kad glaudus ir matomas bendradarbiavimas, sėkmingas infrastruktūros sujungimas tarp dviejų rinkų, kelia investuotojų pasitikėjimą, o didesnė ekosistema visuomet patrauklesnė verslui." „Google“ pernai įkūrė centrą Centrinės ir Rytų Europos startuoliams Varšuvoje Google Campus dėl to, kad pastebėjo regione daug technologinio talento, o Google Campus siekia suburti startuolius į tinklą ir padėti sukurti pasiūlos mastą, kuris reikalingas globalių investuotojų dėmesiui pritraukti į regioną.

"Šviesolaidžių, kabelių, kelių ir vamzdžių infrastruktūra yra labai svarbi, bet dar reikia, kad ja iš tikrųjų riedėtų traukiniai, tekėtų ištekliai ir idėjos“, - mintimis su susirinkusiais profesionalais dalinosi Tomas Gulbinas.

Jis taip pat šias dvi šalis lygino remdamasis Europos Komisijos atliktu skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indeksą.

„Pagal 2016 m. Europos Komisijos atlikto tyrimo rezultatus Lietuva pirmauja fiksuoto interneto ryšio vartojimo ir greičio kategorijoje, o Lenkija – pagal mobiliojo plačiajuosčio ryšio vartojimą. Abi lyginant su kitomis Europos šalimis turi puikias interneto prieigos kainas vartotojams. Taip pat panašūs ir gyventojų naudojimosi skaitmeninėmis technologijomis įgūdžiai: pasak T. Gulbino, tiek Lietuvos, tiek Lenkijos gyventojų skaitmeniniai įgūdžiai, deja, yra žemiau ES vidurkio.

„Įdomu tai, jog lietuviai daugiau skaito internete, o lenkai daugiau perka internete. Nors Lietuvos įmonės ir atsilieka pagal internetinių pardavimų procentinę dalį apyvartoje, tačiau yra aktyvesnės, ypač eksporto srityje: apie 10% Lietuvos įmonių savo produkciją ir paslaugas parduoda internetu į kitas ES šalis, kai tuo tarpu Lenkijoje taip prekiauja tik 4% įmonių“ – sakė Tomas Gulbinas. Jis atkreipė dėmesį į tai, jog, pasak EK tyrimo, prasčiausiai abiem šalims sekasi su kai kurių skaitmeninių viešųjų paslaugų išvystymu. Čia tiek Lietuvai, tiek Lenkijai reikėtų labai pasitempti, kad pasivytų kitas Europos Sąjungos šalis.

Diskusijoje dalyvavęs Lukasz Korycki, didžiausio Lenkijoje verslo naujienų portalo „Puls Biznesu“ redaktoriaus pavaduotojas, į Lietuvos ir Lenkijos ryšius žvelgė per prekybos ir ekonominių santykių prizmę. Paklaustas, kokių pokyčių žada naujoji Lenkijos vyriausybė, „Puls Biznesu“ atstovas pabrėžė, jog jų tikslas - koncentruotis į regioninio bendradarbiavimo stiprinimą, prekybos ryšių vystymą, bent jau šiuo metu šiek tiek nusigręžiant nuo tolimųjų rinkų.

Pasak jo, tai didelė galimybė Lietuvos verslui. Lukasz Korycki taip pat pažymėjo, jog aktyvesnis bendradarbiavimas galimas ir tarp šalių startuolių ekosistemų.

Pasak jo, pagal „Polish startup foundation“ duomenis, net 50 proc. Lenkijoje įkurtų startuolių išgyvena po 3 pirmųjų metų.

Diskusijoje dalyvavęs Lietuvos-Lenkijos Dakaro komandos pilotas ir „Pitlane - sports marketing & development“ vadovas Benediktas Vanagas džiaugėsi jų komandos sprendimu pakviesti prisijungti šturmaną lenką Sebastian Rozwadowski, kuris yra 2014 m. absoliutus Lenkijos ralio čempionas. „Lenktyniaudamas Dakare, varžaisi su kitomis komandomis, kurios užnugaryje turi milžiniškų rinkų palaikymą. Tad Lietuvos komandai partnerystė su Lenkija buvo itin svarbus strateginis sprendimas. Drauge mes daug stipresni.

Tiek autosporte, tiek ir globaliose ekonomikos lenktynėse, Lietuvai svarbūs stiprūs partneriai, svarbūs glaudūs ryšiai su kaimynais.

Didžiųjų Lietuvos ir Lenkijos žaidėjų susitikimas šįvakar rodo poreikį keistis informacija ir bendradarbiauti“, mintimis dalinosi B. Vanagas.

Apibendrindamas renginį, diskusijos moderatorius, Lenkijos-Lietuvos prekybos rūmų pirmininkas, buvęs Lietuvos Energetikos ministras Jaroslav Neverovič džiaugėsi, kad Varšuvoje susiformavęs stiprus su Lietuva dirbančių ar iš Lietuvos atvykusių profesionalų bei verslo atstovų branduolys.

„Diskusijos dalyviai vieningai sutarė, jog vystant ir sėkmingai užbaigiant Lietuvą ir Lenkiją jungiančios energetikos, transporto infrastruktūros projektus, atsiranda daug naujų galimybių abipusėms investicijoms, prekybai. Dalis verslo jau dabar sėkmingai ir aktyviai dirba regiono mastu, tačiau būtina stiprinti ekonominius dviejų šalių ryšius, kad išnaudotume galimybes ir įgautume pranašumo kaip regionas“, sakė J. Neverovič.

,,Mylėti Lietuvą ir prisidėti prie jos augimo galima įvairiais būdais gyvenant visuose pasaulio kraštuose” – patikino viena iš renginio iniciatorių GLL vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė. „Pernai Global Lithuanian Leaders susitikimai vyko Stokholme, Frankfurte, Rygoje, New York, Toronte, Čikagoje.

Šiuos metus pradedame Varšuvoje, nes būtent mūsų kaimyninių šalių tvirti ryšiai yra ypač svarbūs, o prie jų palaikymo ir stiprinimo svarbiai prisidėti gali save su Lietuva siejantys ir Lenkijoje gyvenantys tarptautiniai profesionalai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)