Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuva į šiuo metu
gyvenančią Gruziją eksportavo prekių už beveik 27 mln. Lt, o importavo – už beveik 8 mln. Lt. Daugiausiai iš Gruzijos į Lietuvą keliauja mineralinis vanduo ir vynas, o iš Lietuvos – mašinos ir mechaniniai įrenginiai, optikos prekės, popierius, kartonas, spaudiniai. Statistikos departamento duomenimis, eksporto ir importo apimtys nuolat auga, pavyzdžiui, šį pusmetį prekių iš Lietuvos į Gruziją išvežta beveik už 10 mln. Lt daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Tačiau prasidėjus karo veiksmams šioje šalyje, Tarptautinių prekybos rūmų Lietuva generalinis direktorius Algimantas Akstinas DELFI pripažįsta, kad vos prieš kelerius metus suaktyvėję ekonominiai santykiai vėl gali grįžti į „nulinę padėtį".

Šiuo metu, anot jo, lietuvių verslininkai ne tik importuoja mineralinį vandenį „Borjomi" ar gruziniškus vynus, bet ir šalies sostinėje Tbilisyje kepa juodą duoną, yra įkūrę nedidelių parduotuvėlių, kelios nekilnojamojo turto bendrovės ieškojo verslo kontaktų šioje šalyje.

Statistikos departamento duomenimis, vienintelė Lietuvos įmonė yra oficialiai investavusi į prekybą Gruzijoje, kiti Lietuvos investuotojai šioje šalyje – fiziniai asmenys.

„Labai atidžiai stebime dabar vykstančius procesus. Norėtųsi, kad ir politikai išreikštų konkretesnę nuomonę, nes nebūnant vietoje labai sunku apsispręsti, kiek tai turės įtakos mūsų apsisprendimui stabdyti ar atidėlioti iki ramesnių laikų prasidėjusius aktyvesnius ekonominio bendradarbiavimo ryšius su Gruzija", – sakė A. Akstinas.

Jo teigimu, šiuo metu bendradarbiavimas su šia Azijos valstybe yra „įgijęs gerokai spartesnį tempą" lyginant su ankstesniais metais.

„Borjomi“ užtektų dviems mėnesiams

„Borjomi“ mineralinį vandenį importuojančios bendrovės „Accuratus“ vadovas Audrius Jurgulis DELFI pripažino, kad šiuo metu tiekimas iš Gruzijos yra sustabdytas. Jis skaičiuoja, kad turimų „Borjomi“ atsargų Baltijos šalims turėtų pakakti maždaug dviems mėnesiams.

„Borjomi“ mineralinis vanduo iš Gruzijos gabenamas traukiniais bei laivais per Juodąją jūrą, tačiau Gruzijos uosto darbą laikinai sutrikdė karinė situacija. Nors bombardavimai tęsiasi, „Borjomi“ gamybai ir transportavimui būtina infrastruktūra nėra sugriauta, todėl tikimės, kad sustabdžius bombardavimus, krovinių eksportavimas iš šalies bus be jokių kliūčių atnaujintas“, - tikėjosi pašnekovas.

Tiekimo sutrikimų nėra

Didžiausią mažmeninės prekybos tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ sako gruziniškų prekių tiekimo sutrikimų nepajutusi. Šio tinklo parduotuvėse galima nusipirkti dviejų grupių gruziniškų prekių – mineralinio vandens „Borjomi“ ir gruziniško vyno, kurį „Maxima LT“ importuoja pati.

„Šioje situacijoje būtų sunku pasakyti, kaip bus toliau, tačiau šiuo metu pokyčių nėra, prekių užtenka, nesame gavę informacijos apie tiekimo pasikeitimus“, - DELFI sakė „Maxima LT“ įvaizdžio ir komunikacijos vadovė Lina Muižienė.

Kompiuterių komponentų kol kas neveš

Bendrovė „ACME Computer Components“, į Gruziją savo antrinei įmonei tiekianti kompiuterių komponentus, kol kas šių prekių partijos nesiunčia ir stebi situaciją.

„Dažniausiai siunčiame pagal poreikį, kadangi dabar tas poreikis neaiškus, tai neaišku, kada ir važiuos (prekės – DELFI). (...) Kol kas nebuvo trikdžių, jeigu karas vyks, o juk mūsų prekės ne ginklai ir ne maistas, tai, aišku, kad sutriks (bendradarbiavimas – DELFI)“, - DELFI sakė bendrovės eksporto vadovas Rolandas Šimoliūnas.

Jo teigimu, su Gruzija įmonė aktyviai prekiauja maždaug metus.

DELFI primena, kad penktadienį Gruzija atakavo Pietų Osetijos regiono separatistines pajėgas, į tai reagavusi Rusijos kariuomenė pradėjo Gruzijos miestų bombardavimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją