Abchazijos separatistai pareikalavo, kad gruzinai sudėtų ginklus jų kontroliuojame Kodorio tarpeklyje.

Dieną Rusijos kariuomenė peržengė Abchazijos administracinę ribą ir užėmė Zugdidžio miestą, kuriame gruzinų karių nebuvo bei tęsė žygį link Senakio, kuris yra 30 km nuo Abchazijos pietryčių kryptimi.

P.Osetijos separatistų vadas S.Kokoita paskelbė įsakymą išvyti gruzinus iš visų jų kontroliuojamų kaimų (iki karo gruzinai kontroliavo apie 40 proc. P.Osetijos teritorijos), vyko nearšūs susidūrimai.

Tbilisyje lankėsi Prancūzijos ir Suomijos užsienio reikalų ministrai, kurie parengė taikos planą ir žadėjo jį vežti į Maskvą. Pavakarę rusų kariai pasirodė šalia Gorio miesto (apie 10 km nuo P.Osetijos ribos į pietūs).

Gruzijos - Pietų Osetijos konflikto istorija .

23.20 val. Gruzijos premjeras paragino nepanikuoti – Gruzijos vyriausybės duomenimis Rusijos kariuomenės judėjimo iš užimtų pozicijų nėra, „mūsų duomenimis šią naktį Tbilisio puolimo nebus“, - pareiškė V.Gurgenidzė.

22.50 val. Gruzijos ambasadorius Lietuvos per LTV pranešė, kad Gruzija kreipėsi į tarptautinę bendruomenę karinės pagalbos. Jis taip pat informavo, kad Rusija bombardavo Tbilisio prieigas, bet kariniai daliniai Gruzijos sostinės dar nepasiekė.

22.00 val. BBC praneša, kad Gruzijos sostinėje Tbilisyje įsivyrauja panika. Ties išvažiavimais iš miesto susidarė spūstys, prie degalinių - didžiulės automobilių eilės. Žmonės perka degalus ir tikisi išvykti iš miesto. Ypač baiminamasi Tbilisio bombardavimo. Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija neigia, jog Rusijos kariuomenė rengiasi pulti Gruzijos sostinę, taip pat pranešė, kad Rusijos kariuomenė pasitraukė iš Senaki ir neužėmė Gorio miesto.

20.40 val. Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis pirmadienį pareiškė, jog Rusijos kariškiai perkirto centrinę magistralę, jungiančią Rytų ir Vakarų Gruziją. "Šiandien vakare jie prasiveržė prie centrinės magistralės ir atkirto Rytų Gruziją nuo Vakarų... Vyksta intervencija", - pažymėjo M. Saakašvilis Nacionalinio saugumo tarybos posėdyje.

19.30 val. Rusijos žiniasklaida remdamasi šaltiniais Gruzijos gynybos ministerijoje praneša, jog Rusijos pajėgos užėmė keli kilometrai nuo P.Osetijos administracinės ribos esantį Gruzijos Gorio miestą. Reuters korespondentas iš miesto praneša, kad miestas apleistas, jame nesimato nei gruzinų nei rusų karių. Pranešama, kad gruzinai telkia pajėgas Tbilisio gynybai.

18.55 val. Praėjus trims dienoms nuo permetimo, Rusijos generalinio štabo atstovai patvirtino, kad P.Osetijoje kariauja čečėnų batalionas „Vostok“. Nepaisant to, kad Reuters ir AFP žurnalistai čečėnus nufotografavo dar šeštadienį, Rusijos gynybos ministeriją šią informaciją neigė.

18.15 val. Senaki mieste dirbantys žurnalistai patvirtino, kad Rusijos kariuomenės šarvuočiai važinėja miesto gatvėmis. Rusijos kariuomenė apšaudė šalia Senaki esančią gruzinų karinę bazę, kuri šiuo metu dega. Šiandieną ryte vykusioje spaudos konferencijoje Rusijos gynybos štabo atstovas teigė, jog Rusijos kariuomenė neperžengs Abchazijos administracinės ribos. Liudininkai praneša, jog Vakarų Gruzijoje gruzinų karių neliko.

17.55 val. Gruzijos sveikatos ministerija pranešė, kad nuo konflikto pradžios žuvo 92 gruzinų kariai ir civiliai, tačiau ministerija neturi duomenų apie P.Osetijos teritorijoje žuvusius asmenis.

17.25 val. Rusijos bei Gruzijos žiniasklaida praneša, kad Rusijos kariuomenė užėmusi Vakarų Gruzijoje esanti Zugdidį juda link kito didelio Gruzijos miesto – Senaki, kuris yra 35 km. nuo Abchazijos pietryčių kryptimi. Tuo tarpu Gruzijos parlamento narys G.Gabašvilis pavadino šią informaciją gandais, kuriais norima pasėti paniką.

16.40 val. Gruzijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis pareiškė, jog Rusijos kariuomenė peržengė administracinę Abchazijos ribą ir užėmė Zugdidžio miesto policijos būstinę. Gruzinai iš keli kilometrai nuo Abchazijos esančio miesto pasitraukė be mūšių. Gruzijos žiniasklaida praneša, kad artimiausiu metu į Tbilisį atvyks ES pirmininkaujantis N.Sarkozy.

Reportažas apie pirmadienio įvykius Gruzijoje

15.35 val. Rusijos ir P.Osetijos žiniasklaida praneša apie ką tik virš Cchinvalio numuštą Gruzijos kovinį lėktuvą SU25. Liudininkai praneša, kad lėktuvas numuštas nešiojama raketa „Igla“. Gruzijos žiniasklaida informacijos kol kas nepatvirtino. Gruzinai paneigė vakar skelbtas žinias apie tai, kad rusai prie Abchazijos krantų nuskandino gruzinų karinį laivą.

15.20 val. Gruzijos žiniasklaida, remdamasi Interfax, pranešė, jog P.Osetijos separatistų vadas E.Kokoita įsakė užimti P.Osetijoje esančius gruzinų kaimus. Iki karo, Gruzija kontroliavo apie 1/3 P.Osetijos teritorijos. Kol kas neaišku, kas šį įsakymą vykdys – separatistų karinius būrius gruzinų sumušė pirmosiomis karo valandomis, Rusijos kariuomenė separatistų įsakymų vykdyti neturėtų. Į P.Osetiją atvyko daug įvairiausių savanorių, kurie kovėsi su gruzinų pajėgomis.

15.15 val. Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis pasirašė Suomijos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrų parengtą taikos susitarimą, kuris pirmadienį po pietų turėtų būti pristatytas D.Medvedevui. Kol kas dokumento turinys neskelbiamas.

14.50 val. Kalbėdamas Rusijos žiniasklaidai, V.Putinas pažadėjo operaciją P.Osetijoje tęsti iki „logiškos pabaigos“. Rusijos – Gruzijos karo dienomis būtent V.Putinas, o ne kariuomenės vyriausias vadas ir užsienio politikos vykdytojas prezidentas D.Medvedevas pasirodė kaip Rusijos vadovas – V.Putinas pirmasis darė pareiškimus, nuskrido į Š.Osetiją ir net gi „patarė“ prezidentui D.Medvedevui pradėti tyrimą dėl karo nusikaltimų P.Osetijoje.

14.40 val. Gruzijos URM pareiškė, jog Rusijos pajėgos pradėjo masinius P.Osetijoje likusių gruzinų tautybės gyventojų suėmimus. Ministerija kreipėsi į Raudonąjį Kryžių ir kitas tarptautines organizacijas prašydama pagalbos.

13.45 val. Rusijos generalinio štabo atstovas pagrasino, jog Gruzijai permetus 800 karių iš Irako, Rusija imsis „adekvačių priemonių“.

13.40 val. Gruzijos VRM viceministras pranešė, kad nepaisant ultimatumo, gruzinai ginklų Kodorio slėnyje nesudėjo. Šiuo metu šalia Cchinvalio ramu, gruzinai išlaiko pozicijas, separatistinės teritorijos pietuose. Viceministras taip pat pranešė, jog Gruzija rengia ieškinį prieš Rusiją Haagos tribunole.

12.20 val. Rusija kaltina JAV padėjus gruzinams permesti karius iš Irako į Gruziją. Anot Rusijos generalinio štabo, JAV lėktuvai 8 reisais pergabeno 800 gruzinų karių ir karinę techniką.

12.10 val. Rusijos generalinis štabas paskelbė, kad kare su Gruziją žuvo 18 Rusijos kariai, dar 14 dingo be žinios. Rusijos karinė vadovybė pripažino jog gruzinai numušė 4 rusų lėktuvus.

11.10 val. Šiaurės Osetijos ligoninėse šiuo metu gydomi 162 kovose sužeisti osetinai civiliai. Anksčiau P. Osetijos vadovybė ir Rusijos žiniasklaida skelbė apie „tūkstančius“ nukentėjusių. Pranešama, kad iki pirmadienio vakaro iš P. Osetijos bus evakuoti visi nukentėję, sužeistųjų turėtų padaugėti.

10.40 val. Rusijos kariuomenė blokavo Gruzijai priklausančioje Kodorio tarpeklio dalyje buvusias gruzinų pajėgos ir paskelbė ultimatumą – pasiduoti per 3 valandas. Rusija patvirtino Gruzijos žiniasklaidos pranešimus, kad Gruzijos oro erdvę patruliuoja 50 rusų karo lėktuvų, kurie kartas nuo karto puola taikinius Gruzijos teritorijoje. Pranešama, kad ryte buvo dar kartą smogta Gruzijos tankų daliniui Gori mieste. ES pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy dėl Gruzijos-Rusijos karo skubiai skrenda į Maskvą.

9.30 val. Rusijos žiniasklaida praneša, jog naktinių susišaudymų metu Cchinvalyje žuvo 3 rusų kariai, 18 sužeista.

9.20 val. Rusija į separatistinės Abchazijos teritoriją sekmadienį vakare įvedė sustiprintas karines pajėgas – 9 tūkst. karių ir 350 tankų ir šarvuočių. Apie 6 tūkst. karių į šią teritoriją buvo įvesta kiek ankščiau. Abchazijos vyriausybė savaitgalį keletą kartų pakartojo esanti pasirengusi smogti Gruzijai. Regione dislokuotas Gruzijos pajėgas atakavo Rusijos aviacija. Rusijos kariuomenės įvedimas į Abchaziją reiškia jos okupaciją.

Žemėlapis
Kokias teritorijas kontroliavo Gruzija Pietų Osetijoje iki konflikto pradžios pradžios.
.

9.05 val. JAV smarkiai sukritikavo Rusijos karo veiksmus Gruzijoje per nuožmų konfliktą dėl Pietų Osetijos, skelbia BBC.

Kalbėdamas telefonu su Gruzijos vadovu Michailu Saakašviliu, JAV viceprezidentas Dickas Cheney'is patikino, kad Rusijos agresija negali nesusilaukti atsako.

Prezidentas G. W. Bushas pasakė, kad jau išreiškė Rusijai savo rimtą susirūpinimą dėl „neproporcingo karinio atsako“.

Pasak D. Cheney'io, ir toliau vykdydama prievartą Gruzijoje, Rusija rizikuoja susigadinti santykius su JAV ir tarptautine bendrija, tačiau Baltųjų rūmų pareigūnai atsisakė spėlioti, ko konkrečiai Amerika imsis, jei Rusija tęs karinius veiksmus.

8.56 val. P. Osetijos separatistų vadas E. Kokoity paskelbė, jog „išlaisvintame“ Cchinvalyje rusų kariai tarp nukautų gruzinų lavonų rado daug „juodaodžių ir šviesių vaikinų“, P. Osetijos URM vadovas papildė, kad juodaodžiai – greičiausiai yra amerikiečiai, o šviesūs – „pribaltų ir ukrainiečių samdiniai“. Ankščiau separatistai skelbė, jog gruzinų karo lėktuvus pilotuoja arabai.

8.50 val. auštant Rusijos aviacija subombardavo ir Rytų Gruzijoje – Kachetijoje esantį nenaudojamą karinį oro uostą.

Foto reportažas apie karą P. Osetijoje ir Gruzijoje Dėmesio, kai kurie vaizdai žiaurūs (AFP, „Reuters“, „Scanpix“ nuotraukos)

Reportažas iš Gruzijos