Išvykę į Italiją kavos mėgėjai susidurs su piniginei draugiškomis kainomis. Šalia Turino kino muziejaus, kuris yra laikomas pagrindiniu miestu simboliu, įsikūrusioje kavinėje puodelis kapučino kainuoja 1,30 euro.

Remiantis tinklalapio numbeo.com duomenimis, Lietuvos kavinėse už puodelį šio gėrimo vidutiniškai jau prašoma 3,27 euro. Tiesa, reikia pabrėžti, kad Italija garsėja savo kavos gėrimo kultūra – čia įprasta rytą pradėti kavinėje išgeriant puodelį kavos.

Pagrindinis patiekalas ir gėrimas – už 9 eurus

Tokia kaina – ne atsitiktinumas. Kitoje centrinėje Garibaldi gatvėje esančioje kavinėje puodelis kapučino ir ragelis su pistacijų ir šokolado kremu piniginės taip pat nenuskriaus – už šiuos gardėsius išleisite 4 eurus.

Kelionė Italijoje

O ar brangu Italijoje papietauti ar pavakarieniauti? Štai, pavyzdžiui, tradicinio itališko maisto tinklo „Monegato“ kavinėje pasta alla carbonara kainuoja 6,90 euro, tiek pat išleisite ir už porciją lazanijos. Tiramisu kainuoja 4,50 euro, skardinė gėrimo „Coca Cola“ – 2 eurus.

Kitoje kavinėje porcija raviolių su špinatais kainuoja 12 eurų. Tiesa, verta pažymėti, kad patiekiami čia pat vietoje pagaminti makaronai.

Kelionė Italijoje

Kaipgi Italija be picos – kiek tolėliau nuo centro esančiame restorane picos su kumpiu ir grybais galima suvalgyti už 8 eurus. Taurė vyno čia kainuoja 4 eurus, o desertas – sicilietiškas trapios tešlos pyragėlis su pistacijų kremu – 2,80 euro. Tiesa, čia taip pat tenka susimokėti coperto – vadinamąjį staltiesės ir duonos mokestį, kuris taikomas, jei klientas prisėda prie stalelio.

Kelionė Italijoje

Išvykus į už 50 kilometrų nuo Turino esantį Alpių miestelį Susa, kuris turi vos 6 tūkst. gyventojų, kainos taip pat neturėtų smarkiai išgąsdinti. Pavyzdžiui, už centrinėje gatvėje įsigytą gabalėlį picos su burata, tradicinį biscotti ir pyragaitį bei pusę litro mineralinio vandens sumokėsite 6,30 euro.

Kitoje kepyklėlėje spurga kainuoja 1,30 euro, sausainis su šokoladu – 1,50 euro.

Kainos Genujoje

Italijos uostamiestis Genuja garsėja savo gatvės maistu. Pavyzdžiui, gabalėlis tradicinės itališkos duonos fokačijos kepyklėlėje kainuoja 1,30 euro. Jas parduodančių vietų apstu, o valgo jas tiek vietiniai, tiek turistai.

Kelionė Italijoje

Kitas tradicinis Genujos kepinys – iš avinžirnių miltų pagaminta farinata centrinėje Via Balbi gatvėje kainuoja 2,06 euro.

Uostamiestyje paragauti jūros gėrybių dalis keliautojų taip pat norės. Šalia Genujos akvariumo įsikūrusioje užkandinėje vidutinė porcija jūros gėrybių „mišinio“, supilto į popierinį piltuvėlį, atsieis 10 eurų – už tiek paragausite krevečių, kalmarų, aštuonkojo, skirtingų rūšių žuvies.

Kelionė Italijoje

Muziejai – nuo 10 iki 30 eurų

Aptartose vietovėse įėjimo į muziejus kainos varijuoja. Pavyzdžiui, Genujos akvariume, kuriame yra virš 15 tūkst. gyvūnų, tarp kurių delfinai, pingvinai, jūrų ruoniai, bilietas suaugusiajam kainuoja 29 eurus, vaikams nuo 4 iki 12 metų – 22 eurus. Įėjimas nemokamas vaikams iki 3 metų.

Turinas

Bilietas į Turino kino muziejų suaugusiajam atsieis 12 eurų, jaunimui iki 26 metų – 10 eurų, nemokamai gali apsilankyti vaikai iki 6 metų.

Tiesa, jei norima pakilti į panoraminį muziejaus apžvalgos bokštą, bilietas kainuos nuo 14 iki 17 eurų.

Įėjimas į Turino Palazzo Madame, kuriame buvo įsikūręs pirmasis Italijos Karalystės senatas, atsieis nuo 8 iki 10 eurų.

Italijoje standartinis pridėtinės vertės (PVM) mokesčio tarifas siekia 22 proc. Restoranuose taikomas 10 proc. PVM, lengvatinis tarifas taip pat galioja bilietams į kultūros ir sporto renginius. Maisto produktams galioja 4, 5 ir 10 proc. PVM tarifas. Pavyzdžiui, 4 proc. PVM apmokestinama duona, mėsa, daržovės, vaisiai.