Amber Rudd BBC sakė, kad pasiūlymas dėl darbo leidimų „tikrai yra vertingas“, tačiau niekas dar nepriimta. Ji supranta, kad ES šalys gali nuspręsti taikyti naujus apribojimus, įskaitant ir reikalavimą britams prieš keliones kreiptis dėl leidimo. Ministrė priminė tą faktą, kad žmonės balsavo už pasitraukimą iš ES, norėdami sumažinti imigraciją.

Kalbėdama „Andrew Marr Show“, vidaus reikalų ministrė priminė, kad šalies premjerė atmetė pasiūlymą migraciją iš ES šalių kontroliuoti įvedant taškų sistemą, kurią rėmė „Brexit“ šalininkai, teigdama, kad tai „paprasčiausiai neveiksminga“.

A. Rudd teigė, kad jos ministerija svarsto alternatyvą – reikalavimą ES migrantams gauti darbo leidimus. „Nesvarbu, tai darbo leidimų sistema ar kita sistema, mano ministerija šiuo metu tai detaliai nagrinėja“, – sakė ji.

Paklausta apie galimą kompromisą tarp laisvo asmenų judėjimo pažabojimo ir leidimo dalyvauti bendroje ES rinkoje, A. Rudd sakė, kad palikusi ES Jungtinė Karalystė „visiškai kontroliuos“ skaičius, „su viena ar dviem išlygomis“.

Pasak ministrės, naujasis modelis „turi būti abipusis“. „Mes ketiname parengti tai, kas atitinka Jungtinės Karalystės interesus taip pat vykstant į Europos Sąjungą, ir kas palanku mūsų ekonomikai, ir užtikrinti, kad pasieksime tinkamą pusiausvyrą“, – kalbėjo politikė.

Migracijos modeliai

Nuo „Brexit“ referendumo vyksta daug diskusijų, kaip vyriausybė bandys sumažinti migraciją iš Europos Sąjungos šalių.

Referendumo kampanijos metu pasisakantieji už išstojimą ragino priimti „taškų sistemą“, panašią į tą, kuri taikoma Australijoje. Tai reiškštų, kad paraiškos būtų priimamos remiantis gebėjimais, kai kriterijus ir bendrą skaičių nustato parlamentarai

Alternatyvus variantas – reikalavimas migrantams gauti darbo leidimą prieš atvykstant į Jungtinę Karalystę, kai ministrai skirtingiems sektoriams gali suteikti prioritetus.

Dar vienas variantas – skirtingų modelių derinimas, vyriausybė tvirtina svarstanti visas galimybes.

Taip pat buvo pranešta, kad britams gali būti taikomas bevizis režimas, panašiai kaip naudoja Jungtinės Amerikos Valstijos.

Tai gali numatyti paraiškų teikimą internetu ir mokesčio mokėjimą, norint aplankyti ES be tikros vizos.

Paklausta apie ilgalaikį Konservatorių partijos tikslą sumažinti grynąją migraciją dešimtimis tūkstančių – naujausi skaičiai numato 327 tūkstančiais – ministrė tvirtino, kad vyriausybė „visiškai įsipareigojusi“ sumažinti imigraciją ir „taip, dešimtimis tūkstančių, nors tai šiek tiek užtruks“.

A. Rudd taip pat patvirtino, kad vyriausybė ieško būdų kaip sumažinti studentų vizomis atvykstant į Jungtinę Karalystę besinaudojančių žmonių skaičių, tačiau tvirtino, kad „visiško draudimo nebus“.

Vidaus reikalų ministrė sakė, kad pranešimai apie tai, kad britams gali tekti mokėti norint gauti leidimą apsilankyti Europos Sąjungoje po išstojimo iš jos, yra „priminimas, kad tai yra dvipusės derybos“.

„Nemanau, kad tai ypač pageidautina, tačiau mes to neatmetame, nes mums turi būti suteiktos laisvos rankos“, – pridūrė A. Rudd.

Šešėlinės vyriausybės vidaus reikalų ministras Andy Burnhamas sakė, kad toks siūlymas ES aplankyti panorusiai britų šeimai kainuotų 50 svarų. „Tai dar vienas ėjimo pasroviui ir sumišimo pavyzdys, kaip vyriausybė nesugeba planuoti po „Brexit“, – pridūrė politikas.

A. Rudd, prieš referendumą viena garsiausiai pasisakiusių už pasilikimą Europos Sąjungoje, sumenkino savo išpuolius prieš dabar užsienio reikalų ministro pareigas einantį Borisą Johnsoną, kuris ragino išstoti iš ES.

Paklausta apie savo komentarą televizijos debatuose, kai sakė, kad ponas B. Johnsonas „yra vakarėlio siela“, tačiau „nėra tas žmogus, kuris norėtųsi, kad parvežtų tave namo vakaro pabaigoje“, vidaus reikalų ministrė išsisuko: „Borisas nėra tas vairuotojas, vairuotoja yra Theresa May. Ji labai aiškiai sako, kad mes visi orientuojamės į vieną kryptį ir mes visi sieksime to, ko ji

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)