Rinkos dalyviai mano, kad telekomo akcijos kaina galėtų svyruoti tarp 4-5 litų.

1998 metais už 60 proc. telekomo akcijų Švedijos "Telia" ir Suomijos "Sonera" sumokėjo po 4,17 lito už akciją.

Kiekvienas "Lietuvos telekomo" privatizavimo patarėjo konsorciumo dalyvis parengė tyrimą apie "Lietuvos telekomą", kur nurodė, jo nuomone, realią bendrovės vertę, atsižvelgiant į rinkos padėtį ir vystymosi perspektyvas. Tyrimai skirti potencialiems investuotojams ir kai kuriems jų jau išsiuntinėti.

BNS žiniomis, finansų maklerio įmonės "VB Vilfima", kuri pardavinės telekomo akcijas Lietuvos investuotojams, analitikai mano, jog "Lietuvos telekomo" akcijos vertė dabar yra 5 litai.

"VB Vilfimos" projekto vadovas Raimondas Štreimikis atsisakė patvirtinti šią informaciją. Jo asmenine nuomone, telekomo akcijos kaina galėtų būti didesnė nei 4 litai.

Už vertybinių popierių biržos ribų dabar parduodamų "Lietuvos telekomo" akcijų kaina dabar svyruoja tarp 3,50-3,70 lito.

Vilniaus banko prekybos skyriaus viršininkas Robertas Beržinkas negalvoja, kad kaina labai smarkiai nustebins - jo manymu, ji gali svyruoti apie 4 litus.

Finansų maklerio įmonės "Suprema", pardavinėsiančios akcijas Baltijos šalių instituciniams investuotojams, maklerė Eurika Turonienė sakė, jog žmonės, kurie norėtų pirkti telekomo akcijų, taip pat tikisi maždaug 4 litų kainos.

"Jeigu ji bus 4,50 lito - tai akivaizdu, kad tai bus daug. Žmonės turi galvoje ir kainą juodojoje rinkoje - dabar telekomo akcijos perkamos po 3,70 lito. Todėl galima būtų tikėtis, kad paprastosios vardinės akcijos kaina turėtų būti panaši - daugiausia 4,20 lito", sakė E. Turonienė.

Makleriai teigė, kad telekomo akcijų rinkos vertės dabar nėra, nes nežinoma, kiek akcijų juodojoje rinkoje parduota už minėtą kainą, koks jų kiekis bei apyvarta.

Telekomo akcijos kainos intervalas bus paskelbtas gegužės 29-ąją, o galutinė pardavimo kaina - birželio 12 dieną.

Galutinė kaina bus nustatyta Londone birželio 10 arba 11 dienomis, atsižvelgus į Vakarų investuotojų pateiktus pasiūlymus ir bendrą paklausos ir pasiūlos santykį.

Praeitą savaitę prasidėjo registravimo periodas, kai investuotojai gali nemokamai atsidaryti sąskaitas bei pareikšti apie savo ketinimus pirkti akcijų.

Pirmąją savaitę tik Lietuvos gyventojų ketinimų suma, neoficialiomis žiniomis, pasiekė kelis milijonus litų. Tačiau analitikai tai vertina gana skeptiškai.

"Nemanau, kad tai yra svarbu, nes registravimas neturi jokių teisinių pasekmių - žmonės gali pasakyti, jog pirks už 100-200 tūkst. ar 1 mln. litų, tačiau vėliau nieko nenupirks. Svarbiausia bus žmonių aktyvumas tarp gegužės 29 ir birželio 7 dienos - tada bus matyti apčiuopiami rezultatai", BNS sakė R. Beržinskas.

"Supremos" maklerė E. Turonienė, taip pat patvirtinusi didelį susidomėjimą telekomo akcijomis, teigė, kad žmonės vis dėlto laukia gegužės 29 dienos, kai bus paskelbtas kainų intervalas - "kad pažiūrėtų, ar jiems apsimoka investuoti pinigus".

Neoficialiais duomeninis, Lietuvos gyventojams bus skirta iki 10 proc. parduodamų "Lietuvos telekomo" akcijų.

Valstybė birželio 12 dieną parduos 35 proc. telekomo akcijų paketą, už kurį, manoma, bus gauta apie 1,2 mlrd. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją