2005 m. spalio mėn. metinė infliacija (2005 m. spalio mėn., palyginti su 2004 m. spalio mėn.) sudarė 3,1 procento (2004 m. spalio mėn., palyginti su 2003 m. spalio mėn., – 3,3 procento).

2005 m. spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai pabrango 0,7 procento, drabužių ir avalynės grupės prekės ir paslaugos – 2,1, transporto grupės – 1,0, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro – 0,8 procento.

Minėtų grupių prekių ir paslaugų kainų pokyčiai turėjo didžiausią įtaką spalio mėnesio bendrajam vartotojų kainų indeksui (VKI). Taip pat bendrąjį VKI veikė po 0,6 procento pabrangusios viešbučių, kavinių ir restoranų bei sveikatos priežiūros grupių prekės ir paslaugos. Kitų grupių prekių ir paslaugų kainos mažai pasikeitė. Vartojimo prekių kainos per spalio mėn. padidėjo 0,7 procento, paslaugų kainos – 0,4 procento.

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 7,6 procento pabrangę daržovės ir bulvės, 1,3 – duona ir grūdų produktai, 0,4 – mėsa ir jos produktai, 0,6 – žuvys ir jų produktai bei 0,3 procento atpigęs pienas ir jo produktai, sūris, kiaušiniai, 0,6 – vaisiai ir uogos.

Drabužių ir avalynės spalio mėn. kainų pokyčiui įtakos turėjo dėl naujų žiemos sezono kolekcijų pasirodymo 2,1 procento padidėjusios drabužių ir 2,0 procento – avalynės kainos.

Pabrangusios 10,8 procento suskystintos automobilinės dujos ir 2,9 procento – dyzeliniai degalai turėjo didžiausią įtaką transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui.

Taip pat įtaką darė 2,0 procento pabrangusios keleivinio kelių transporto paslaugos, 0,5 – lengvieji automobiliai, 3,1 – keleivinio oro transporto paslaugos bei 1,6 procento atpigęs benzinas ir 2,7 procento – dviračiai.

Labiausiai paveikė būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės kainų pokytį 12,7 procento pabrangusios suskystintos dujos maistui gaminti, 0,9 – būsto priežiūros ir remonto prekės ir paslaugos, 0,5 – būsto nuoma pas privačius asmenis bei kitų prekių ir paslaugų mažai pasikeitusios arba nepakitusios kainos.

Viešbučių, kavinių ir restoranų grupės kainų pokyčiui įtakos turėjo 0,8 procento pabrangusios viešojo maitinimo ir 13,4 procento atpigusios poilsio namų paslaugos.

Sveikatos priežiūros grupės kainų pokyčiui įtakos turėjo 0,5 procento pabrangę farmacijos gaminiai bei 0,8 – sveikatos priežiūros paslaugos.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių žymią įtaką bendrajam spalio mėn. vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 0,6 procento pabrangusias atostogų išvykų paslaugas, 1,9 – gėles, 0,4 – baldus, 0,6 – kirpyklų ir kitas asmens priežiūros paslaugas, 0,4 – asmens higienos reikmenis, 1,9 – kilimus ir kilimines dangas bei 4,2 procento atpigusias finansines paslaugas, 1,2 – telefonų ir telefaksų įrangą, 0,5 procento – vaizdo aparatūrą ir skalbimo bei plovimo mašinas.

Alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai atpigo 0,04 procento.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją