Naujojo atleidimo būdo esmė – darbdavys žmogų atleidžia neįvardindamas priežasties per 3 dienas. Toks atleidimo būdas vadinamas atleidimas darbdavio valia ir dabar galiojančiame Darbo kodekse yra nenumatytas.

Kartu su šiuo pasiūlymu planuojama, kad toks atleidimo būdas darbdaviui kainuos brangiau, kiek brangiau – profsąjungos ir darbdaviai bei Vyriausybės atstovai nesutaria. Pastarųjų nuomone, pakaktų išmokėti 6 mėnesių darbo užmokestį, profsąjungų atstovai Trišalėje taryboje įrodinėjo, kad kompensacija turi būti didesnė: 9 arba 12 darbo užmokesčių.

Šiuo metu Lietuvoje Darbo kodeksas leidžia darbuotoją atleisti nesant jo kaltės, tačiau tam turi būti nurodytos kitos priežastys, pavyzdžiui, ekonominės, technologinės, darbovietės struktūriniai pertvarkymai ir panašiai.

Tačiau tokiu atveju darbuotojas dėl atleidimo turi būti įspėjamas prieš 2-4 mėnesius ir jam sumokama 1-6 mėnesių išeitinė kompensacija. Šiuo metu išeitines kompensacijas darbdaviai moka iš įmonės lėšų.

Profsąjungos laikėsi nuomonės, kad įteisinus naują atleidimo būdą, darbuotoją atleisti tampa paprasčiau, o išlaidos padidėja ne tiek daug, tad tikėtina, kad šis būdas bus sparčiau naudojamas.

Artūras Černiauskas
„Bus kaip JAV: penktadienį vadovas dėkoja darbuotojams ir sako, kaip jam bus sunku dirbti pirmadienį, nes dalis kolektyvo yra atleidžiama“, - komentavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Pagrindinis darbdavių ir Vyriausybės atstovų argumentas, kad priėmus naująjį Darbo kodeksą, išeitinės kompensacijos bus mokamos ir iš planuojamo specialiai sukurti fondo. Dėl šios priežasties, jų nuomone, darbdaviai vengs atleisti savo valia, kai visas išeitines išmokas reikės sumokėti iš įmonės lėšų, nes atleisti žmones be darbuotojo kaltės jiems bus pigiau.

Projekto „Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinio-administracinio modelio sukūrimas“ vadovas Tomas Davulis sakė nematantis pagrindo, kodėl išmokos turėtų padidėti būtent iki 9 ar 12 atlyginimų.

„Palaukite, kodėl turi daugėti? Bet 6 vidutiniai atlyginimai yra pakankamai daug pinigų“, - sakė T. Davulis.

Tačiau profsąjungų nuomone, tai atvers kelią susidoroti su nemėgiamais darbuotojais, o fondas dar nėra sukurtas, tad abejota, ar jis atbaidys nuo tokio atleidimo būdo naudojimo.

DELFI skelbė, kad ruošiant naująjį Darbo kodeksą siūloma sutrumpinti įspėjimo terminą iki 2 savaičių – 3 mėnesių, priklausomai nuo to, kiek žmogus dirba, kiek jam liko iki išėjimo į pensiją, ar augina vaikus, slaugo neįgalius artimuosius.

Atitinkamai naujai kuriamas fondas galėtų mokėti 1-3 atlyginimų dydžio išeitines kompensacijas priklausomai nuo darbuotojo stažo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (508)