Pieną perdirbėjams tiekiančių ūkininkų atstovai tvirtina, kad kai kurie pieno perdirbėjai jau spėjo atgaline data ūkininkams sumažinti pieno supirkimo kainas. Mėsinių galvijų augintojų atstovai teigia, kad mažinama ir jautienos supirkimo kaina, nors į Rusiją buvo vežama tik pieninių galvijų mėsa.

Ūkininkų atstovai skundžiasi, kad užkritus Rusijos draudimui kai kurie verslai bando pasipelnyti.

Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijos valdybos pirmininkė Jūratė Dovydėnienė teigė, kad pieną perdirbėjams tiekiantys ūkininkai Rusijos rykštę pajuto pirmieji.

Viena konkreti įmonė nutraukė sutartį viduryje mėnesio. Tai iš tikrųjų sukėlė didelį šoką kooperatyvų vadovams. Tai – labai didelė bėda, nes atsilaisvino pieno dalis, kurio niekas neperka. Kaip žinote, sprendimas po savaitės čia netinka, pieną turi pirkti šiandien“, - kalbėjo ūkininkų atstovė.

J. Dovydėnienė įvardijo, kad sutartis su keliais kooperatyvais nutraukė „Pieno žvaigždės“. Pasak jos, pieno perdirbėjas kooperatyvo atstovams teigė, kad sutartys nutrauktos pasiliekant tik tiesiogines sutartis turinčius ūkininkus, kurie pieną į perdirbimo cechus pristato patys.

Asociacijos atstovė tikisi, kad Vyriausybės pažadai dėl intervencinių pirkimų ir kitų priemonių susidoroti su iškilusia situacija padės stabilizuoti padėtį, o perdirbimo įmonėms patikėjus pažadais -ūkininkai galės šiek tiek nusiraminti.

J. Dovydėnienė taip pat teigė, kad kai kurios pieno perdirbimo įmonės atgaline data (nuo rugpjūčio 1 d.) sumažino pieno supirkimo kainą.

„Dar ne visos perdirbimo įmonės pasirinko tokį kelią. Tačiau kai kainos kritimas didesnis nei 30 proc., yra didžiulė baimė, kas bus kitą mėnesį, - kalbėjo ji. - Vis dėlto girdime optimizmo gaidelę. Jei Žemės ūkio ministerijai pavyks įgyvendinti nors pusę, kiek pažadėta, tai nebus pats blogiausias dalykas“.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Jonas Vilionis skundėsi, kad pieno perdirbėjai supirkimo kainas sumažino Lietuvos ūkininkams, tuo metu, pasak jo, kasdien ir toliau iš Latvijos ir Estijos atsiveža apie 1 tūkst. tonų pieno už senas kainas.

„Perdirbėjams jokios baimės nėra. Jie niekada nebankrutuos, - teigė jis. - Jie patys žino ką daryti. Jie niekada su ūkininkais nesitarė, nes čia yra oligopolinė sistema. Jų – penki, mūsų (ūkininkų – red.) virš 170 tūkst.“

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos direktorius Darius Dzekčiorius teigė, kad kalbant apie jautieną ūkininkai seniai jautėsi dviprasmiškoje situacijoje – nepavykdavo nustatyti vidinės rinkos supirkimo kainos.

„Iš draudimo tiesiogiai lyg ir neturėtume nukentėti, nes į Rusiją jautiena nevyko, o tik iš pieno sektoriaus. Tačiau situacija galėjo pasinaudoti vietos perdirbėjai ar partneriai. Šiandien situacija tokia, kad vietiniai perdirbėjai mažina kainą, remiantis susidariusia situacija, nes neva partneriai mažina kainas Vakarų rinkai“, - kalbėjo jis.

D. Dzekčiorius pabrėžė, kad mėsinių galvijų augintojams itin padėtų ritualinių skerdimų įteisinimas. Taip pat, jo nuomone, aktyviau galėtų dirbti užsienyje esantys ekonomikos atašė.

„Kol kas negauname jokios informacijos iš atašė apie potencialias rinkas“, - teigė jis.

DELFI primena, kad Žemės ūkio ministerija jau kreipėsi į Europos Komisiją, kad būtų leista Lietuvoje vykdyti intervencinius pirkimus bei būtų kompensuota Rusijos draudimų patirta žala.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)