Rusijos Federacijos komunistų partijos (RFKP) frakcija pateiks Valstybės Dūmai įstatymo projektą, kuriuo bus įvedamas specialus akcizas nealkoholiniams gėrimams, kurių sudėtyje yra cukraus, praneša UNIAN su nuoroda į leidinį „Izvestija“.

Kaip leidiniui papasakojo vyriausiasis RFKP frakcijos teisininkas Vadimas Solovjovas, pateikiamas Danijos pavyzdys: šioje šalyje akcizas skaičiuojamas priklausomai nuo cukraus koncentracijos – nuo 0,10 iki 0,28 dolerio (0,26 – 0,72 Lt) už litrą.

„Jau seniai pripažinta, kad saldūs gazuoti gėrimai, taip pat ir kokakola, yra viena iš svarbiausių, jei ne pagrindinių nutukimo ir su juo susijusių ligų – vėžio, infarkto ir kt. – priežasčių. Įvedus akcizo mokestį, gėrimai su cukrumi pabrangs, reiškia, taps ne tokie patrauklūs pirkėjams. Tai pasaulinė patirtis, ir mes neturėtume likti nuošaly“, – pažymėjo teisininkas.

2011 m. saldžiuosius gėrimus apmokestino Prancūzija – šioje šalyje akcizas kokakolai ir kitiems gazuotiems gėrimams sudaro 0,1 dolerio (0,26 Lt) už litrą ir į biudžetą atneša apie 120 mln. eurų (apytikriai 414 mln. Lt) įplaukų.

Galimas pelnas nuo rusiško mokesčio kol kas skaičiuojamas, sako V. Solovjovas. Rusijos finansų ministerija taip pat negalėjo pateikti konkrečių skaičių.

Beje, sprendimui papildomai apmokestinti gėrimus turėjo įtakos ir „Coca-Cola" sprendimas dėl sankcijų prieš Rusiją atšaukti savo reklamą iš kelių rusiškų televizijos kanalų, prisipažino V. Solovjovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)