Rusijos muitinė pirmadienį gavo šalies vartotojų teisių gynimo tarnybos „Rospotrebnadzor“ vadovo Genadijaus Oniščenkos nurodymą stabdyti Lietuvos pieno įmonių produkcijos įvežimą ir persiuntė šią informaciją regionams, BNS patvirtino Rusijos muitinės atstovas.

Kol kas uždraustas tik pieno produktų įvežimas, nors kritikos susilaukė ir mėsos bei žuvies produkcija.

„Rospotrebnadzor“ laišką gavome pirmadienį, jame nurodoma stabdyti lietuviškos pieno produkcijos įvežimą. Kalbama tik apie pieno produktus“, - BNS sakė Rusijos muitinės atstovas.

Pasak jo, G.Oniščenkos įsakymas realiai įsigaliojo nuo jo pasirašymo dienos, tačiau jį gavusi muitinė neturi teisės praleisti produkcijos be „Rospotrebnadzor“ leidimo.

Remiantis anksčiau Rusijos muitinės departamento gautu nurodymu iš „Rospotrebnadzor“, Rusijos muitinė griežčiau tikrina ir Lietuvoje pagamintą mėsos bei žuvies produkciją.

Vienas iš pieno produktų gamybos įmonės Lietuvoje atstovas DELFI patvirtino, kad situacija antradienį apie pietus Rusijos muitinėje nuo ryto pasikeitė. Nenorėjęs savo vardo atskleisti verslininkas teigė, kad susisiekę vairuotojai informavo, kad „siena lietuviškiems produktams yra uždaryta“.

„Rospotrebnadzor“ pirmadienį pranešė davusi nurodymą muitinei neįleisti pieno gaminių iš Lietuvos. Tarnyba motyvavo susilpnėjusia pieno produktų kokybės priežiūra Lietuvoje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba antradienį ketina išsiųsti paklausimą „Rospotrebnadzor“ ir paprašyti oficialių duomenų, kuriais remiantis stabdomas Lietuvos pieno produkcijos importas. „Rospotrebnadzor“ savo tinklapyje viešai paskelbus apie konkrečius kokybės trūkumus, Lietuva norėtų pamatyti oficialius duomenis, tyrimų protokolus.

Tikėtinas pieno produktų kainų augimas Lietuvoje

Šių metų pirmąją spalio savaitę, palyginus su pernai ta pačia savaite, pieno produktų kainos išaugo 14,44 proc. Prieš metus 1 litras 2,5 proc. riebumo pieno (kartoninė pakuotė) kainavo 2,77 Lt. Dabar vidutiniškai už jį mokame 3,17 Lt. 200 g sviesto (82 proc. riebumo) per metus pabrango apie 4 proc. (nuo 4,71 Lt iki 4,85 Lt).

Palyginus rugpjūčio ir rugsėjo mėnesių vidutinės pieno (2,5 proc.) kainų skirtumą matyti, kad šis pabrango daugiau nei 2,5 proc. (nuo 3,79 Lt iki 3,89 Lt).

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys aiškino, kad atėjus rudeniui pieno produktų kainų augimas – įprastas reiškinys, tačiau, jei Rusija uždraus lietuviškų pieno produktų importą galima tikėtis dar didesnio kainų kilimo.

„Pieno produktų kainos išaugo, nes pasaulinėje rinkoje paklausa pieno produktams jaučiama ir žaliavinio pieno kainos laikosi. Kadangi ateina rudens-žiemos sezonas, pieno gamyba pamažėja, palyginus su vasara, ir auga supirkimo kaina“, - teigė jis.

Specialistas prognozuoja, kad pieno produktų kaina artimiausiu metu dar galėtų išaugti apie 1-2 proc., tik jei didėtų energetikos produktų kaina. Energetikos ištekliai pieno produktų savikainoje sudaro apie 10 proc. (pats pienas – apie 60 proc.).

Žinoma, apie visai kitokį scenarijų tektų kalbėti, jei Rusija iš tiesų uždraustų lietuviškų pieno produktų importą.

„Jei į Rusiją nebeeksportuosime pieno produktų, kurie yra pelningi, tai įmonės, tiekdamos į vietinę rinką arba veždamos į Vakarus, tokio pelno nebegaus. Galima prognozuoti, kad bus noras didinti kainą vidaus rinkoje, - spėjo pašnekovas. - Dažniausiai pieno perdirbimo įmonės daro taip: jei eksporto kainos didelės, tai jie bando pamažinti vidaus rinkos kainą, kad apimtys būtų didesnės. Kai eksporto kaina krenta, tai tada jie didina vidaus rinkos kainas. Jei eksporto srityje sumažės jų pajamos, tai bus noras didinti pajamas iš vidaus rinkos“.

„Rokiškio sūrio“, eksportuojančio apie 20 proc. savo produkcijos į Rusiją, valdybos pirmininkas Dalius Trumpa teigė, kad kritus įmonės eksportui sunku pasakyti, kaip kistų kainos Lietuvoje.

„Kadangi viena rinka užsidaro, įmonės turi perdirbti tai rinkai skirtą pieną į produktus ir juos realizuoti kitose rinkose. Tai yra milžiniški kiekiai ir nėra taip lengva. Kaip tai atsilieps situacijai vietinei rinkai, labai sunku pasakyti dėl kelių priežasčių“, - teigė jis.

Pirmiausia todėl, kad vietinėje rinkoje kainos yra mažesnės nei užsienio rinkose.

„Bet iš kitos pusėse, kai įmonė netenka kažkurios rinkos, ji stengiasi parduoti daugiau produkcijos esamose rinkose. Kaip viskas susiklostys, parodys ateitis“, - pridėjo jis.

DELFI primena, kad nerimas dėl pieno produktų eksporto į Rusiją kilo pirmadienį, kai Rusijos vartotojų teisių priežiūros tarnyba „Rospotrebnadzor“ pranešė, kad stabdo lietuviškų pieno produktų importą į Rusiją. Aiškinama, kad toks sprendimas priimtas dėl netinkamos produktų kokybės. Lietuvos Žemės ūkio ministerija antradienį ryte teigė jokios oficialios informacijos dėl produktų stabdymo Rusijos muitinėje dar nebuvo gavusi.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, lietuviškų pieno produktų eksportas į Rusiją šių metų sausio- liepos mėnesiais sudarė 33,7 proc., į ES - 58,9 proc. viso šių produktų eksporto, praneša BNS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1117)