Sykiu tikrino, ar ten nėra dirbančiųjų nelegaliai.

Reidui startavus J. Basanavičiaus gatvės pradžioje, einant link jūros, jau pirmoje vaflinėje dirbusios merginos nebuvo sulaukusios aštuoniolikos.

Jos gynėsi, neva kaip tik tuo metu jos uždarinėjo vaflinę ir skaičiavo dienos uždarbį, tad klientų jau nebūtų aptarnavusios.

Toliau dviem inspektorių grupėms tikrinant kavines, vis dar dirbančias parduotuves ar kitas pramogų vietas, žurnalistai pastebėjo, jog atsirado „informatorių“, kurie perspėjo kitus dirbančiuosius uždaryti savo darbovietę.

Manoma, kad būtent dėl jų perspėjimų sparčiai užsidarė nemažai, tikėtina, tikrintojų galėjusių sulaukti objektų.

Reidas Palangoje truko maždaug iki 1.20 val. ir jo metu aplankyti 23 objektai, kuriuose buvo užfiksuoti trys galimai nelegaliai dirbantys asmenys (tačiau tai dar teks įrodyti teisme) ir keturi nepilnamečiai.

Taip pat užfiksuota, kad daugelyje objektų darbuotojai dirbo be tikslaus grafiko ar pagal pačių darbuotojų sudarytus grafikus, kurie neatitinka teisės aktų.

Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjas Vytautas Ročys baiminasi, jog jauni žmonės galimai dirba ir po septynias dienas per savaitę, kartais po dešimt ar dvylika valandų.

„Taip ne tik pažeidžiamas įstatymas, bet ir gali sugadinti jaunų žmonių sveikatą, netgi juos sutraumuoti.

Apmaudu dar ir tai, kad patys jaunuoliai išmokyti meluoti. Taigi formuojama neigiama jaunimo nuomonė apie darbo teisės įstatymus. Nesinori, kad patys kurdami verslus vėliau bandytų pažeisti įstatymus“, - sakė jis.

Pašnekovas apgailestavo, jog pažeidimai, užfiksuoti praėjusiais metais, kartojasi.

„Mes neturime tikslo bausti. Mūsų siekiai yra labiau prevenciniai. Mes norėjome patikrinti, ar po praėjusiais metai įvykusio patikrinimo kas nors pasikeitė. Deja, verslininkai, nors ir žinodami darbo teisę, vis tiek vykdo tuos pačius pažeidimus“, - apgailestavo V. Ročys.

Įmonių vadovams už tai, kad pas juos nelegaliai dirba asmenys, gali gauti nuo 1 iki 5 tūkst. eurų baudos.

Už darbo teisės įstatymų pažeidimus: nepilnamečių darbą po 22 val. ar nesilaikant tvarkingo darbo grafiko, darbdaviams gresia baudos nuo 80 iki 880 eurų. Pažeidimai darbo laiko apskaitoje gresia baudomis nuo 150 iki 1450 eurų.

Po pastarojo reido, inspektoriai planuoja vykdyti patikrinimus kur kas dažniau.