Nors anksčiau buvo žadėta atvežti gyvų karvių, tačiau apsiribota vienu karvės skeletu, kuris žygiuoja eisenos pradžioje. Tiesa, prie Žemės ūkio ministerijos transporto priemonėse buvo atvežtų, bet taip ir neišleistų karvių bei kiaulių.

Pajudėjus eisenai skamba gedulinga muzika, dalis protestuojančių neša laidotuvių vainikus.

Į mitingą iš Plungės atvažiavęs 13 karvių laikantis ūkininkas Aloyzas DELFI sakė, kad per metus jo pajamos sumažėjo maždaug trečdaliu. Paklaustas, kas kaltas dėl susidariusios situacijos, pašnekovas kaltino perdirbėjus ir prekybininkus.

Demonstraciją žemdirbiai trečiadienio ryte pradėjo nuo Seimo, kur, policijos duomenimis, susirinko apie pusantro tūkstančio žmonių. Dalis protesto dalyvių yra atsivežę pieno, kiti nešini plakatais, treti – apsirengę stilizuotais karvių kostiumais.

Piketuotojai laikė plakatus su perbraukta žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės nuotrauka, ragino premjerą atleisti ministrę iš pareigų. Plakatuose taip pat raginama įvesti 5 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) maisto produktams, nežlugdyti ekologinių ūkių. Kiti užrašai skelbė: „Ar bus tunelio gale šviesa, ar atsiras ūkininko tiesa?“, „Jei gaminsime pienelį, ilginsime sau vargelį“, „Ūkininkui centai, ministrei procentai“.

Iš Plungės rajono atvykusi Galina jau 20 metų augina karves. Šiuo metu jų turi 16.

„Kai prie lito gaudavome apie litą, dabar vos 8 euro centus. Tikrai karvių nebeauginsiu“, - DELFI sakė ji.

Moteris piktinosi, kad Lietuvoje pieno supirkimo kainos daug mažesnės nei ES vidurkis ir kaltina valdžią dėl mažų pieno supirkimo kainų.

80 karvių auginantis Alvydas iš Žemaitijos dėl mažų supirkimo kainų kaltina politikus.

„Pažiūrėkite į Lenkijos, Vokietijos kainas. Niekur tokiu mažų nėra, - įsitikinęs ūkininkas. Alvydas norėtų, kad būtų nustatomos ne minimalios supirkimo kainos, o galutinės pieno produktų kainos dalis: pavyzdžiui, 60 proc. ūkininkui, 10-15 proc. pardavėjui, likę - perdirbėjui. O dabar, pasak jo, viskas atvirkščiai - ūkininkui tenka vos apie 15 proc.
„Važiuosim į Norvegiją, jei čia mūsų nereikia“, - piktinosi Alvydas.

Pienininkų piketą į lauką išėjusi ministrė V. Baltraitienė vertina kaip ūkininkų pozicijos išsakymą.

„Kaip suprantu, solidarizuojasi ir kiti, nes pačių pienininku nėra daug", - kalbėjo ji.

Pasak jos, piketais klausimai nėra išsprendžiami: „Mes sprendžiame tuos klausimus. Ir šiuo metu yra pinigai numatyti. Šiandien kalbėsime ir su komisaru, ir trijų Baltijos šalių ministrais šnekėsime apie parama pieno sektoriui".

Švilpimu ūkininkų pasitikta ministrė taip pat žadėjo, kad bus prašoma Europos Komisijos priimti sprendimus dėl pagalbos pieno sektoriui balandį, o ne, kaip planuojama, birželį.

V. Baltraitienė taip pat sakė, kad vienas iš problemos sprendimų būdų – priversti perdirbėjus mokėti daugiau. „O kaip kitaip priversi, jei ne reguliuojant kainas? Kai Seimas pabandė tai padaryti, visiems nepatiko, sako, kad neteisingai“, - situaciją komentavo žemės ūkio ministrė.

Ministrė tikino, kad šiuo metu kartu su pieno perdirbėjais, ūkininkais yra ruošiamas įstatymo projektas, kuriuo būtų siūloma apriboti pieno produktų antkainius. V. Baltraitienės teigimu, būtų realu nustatyti, kad 50 proc. galutinės produktų kainos (be PVM) atitektų ūkininkams. Kartu būtų numatytos proporcijos, kiek kainos dalies tektų pieno perdirbėjams ir prekybininkams.

V. Baltraitienė klausė, kodėl ūkininkai piketuoja prieš ministeriją, o nesipiktina pieno perdirbėjais ir prekybininkais: „Kai kitose šalyse net karvės buvo įvedamos į prekybos centrus. Nematau to čia. Jie (užsienio ūkininkai – red.) supranta, kad valdžia visko padaryti negali“.

Ministrė skaičiuoja, kad Lietuvoje iki 10 karvių augina apie 26 tūkst. ūkininkų. Iš viso – 32 tūkst. karvių augintojų.

Nori, kad kompensuotų nuostolius

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis teigė, kad piketuojančių ūkininkų vienas iš reikalavimų – ministrės atsistatydinimas.

„Antra – kad kompensuotų mums patirtus nuostolius, kad suvienodintų mums išmokas“, – vardijo pieno gamintojų atstovas.

Pasak jo, taip pat reikalaujama, kad įstatymu būtų nustatyta, kokia dalis pieno produkto kainos tenka ūkininkui, kuri perdirbėjui, o kuri – prekybininkui.

„Jei šito nebus, arba mes dingsime nuo šitos žemės su šitom karvėm, arba tegu Lietuva valgo iš kitur atvežtą pieną, – kalbėjo J. Vilionis. – Kiek mes sakėme, kad neduotų investicijų perdirbėjams, kol mums nemokės kainos kaip Europos Sąjungoje, bet atidavė ministrė 20 mln. eurų perdirbėjams. Tai kas tada valdo Lietuvą? Oligopolinė sistema. Linus išnaikinom, kiaules išnaikinome, cukrinius runkelius išnaikinom, dabar karves išnaikinam ir lieka tik grūdai“.

„Šiandien yra tragiška situacija pieno sektoriuje. Pirmiausia trumpuoju laikotarpiu reikia finansinės pagalbos ne tik iš valstybės biudžeto, bet ir iš Europos Sąjungos. Protesto akcijoje pagrinde eis žmonės, tačiau karvių vežimo idėjos kol kas nėra atsisakoma“, - teigė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Piketas vyksta Gedimino prospekte ir šalia Žemės ūkio ministerijos.

Seimui praėjusią savaitę priėmus kainų reguliavimą numatančias įstatymo pataisas, jį neigiamai vertino daugelis pieno perdirbėjų ir kai kurie pieno gamintojai. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigė, jog kainų reguliavimas laisvoje rinkoje nėra geriausias variantas spręsti sektoriaus problemas, tačiau įstatymas turėtų apginti smulkiuosius pieno gamintojus, kurie kenčia dėl smukusių pieno supirkimo kainų.

Tačiau kai kurie ekspertai teigia, jog reguliuojant kainas, perdirbėjai iš viso nepirks pieno iš smulkių gamintojų - didžiosios pieno perdirbimo įmonės jau ruošiasi nutraukti su jais sutartis.

Balandžio pradžioje iš valstybės biudžeto pieno gamintojams turėtų būti išmokėta 18 mln. eurų kompensacija, be to, Lietuva vasarį pateikė EK prašymą skirti papildomai 75 mln. eurų paramos šalies pieno sektoriui.

Kaip skelbia Žemės ūkio ministerija, vasarį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina buvo 214,2 Eur už toną. Per vasario mėnesį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina sumažėjo 5,1 proc. (2016 m. sausį ji buvo 225,7 Eur už toną). Vidutinė bazinių rodiklių pieno supirkimo kaina vasarį, palyginti su sausio, sumažėjo 2,6 proc. ir buvo 174,2 Eur už toną.

2016 m. vasario mėn. natūralaus pieno supirkimo kaina buvo 3,6 proc. mažesnė, palyginti su 2015 m. vasario mėn. (2015 m. vasarį ji buvo 222,3 Eur už toną).

Per 2016 m. vasario mėn. buvo supirkta 95,92 tūkst. t pieno, 5,4 proc. daugiau, palyginti su 2015 m. vasariu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (898)