„Prezidentė inicijuoja viso viešojo sektoriaus pertvarką, tai yra vienas iš žingsnių siekiant skaidrumo, mažesnės korupcijos, atsakingo valdymo. Valstybės, savivaldybės įmonės iš tikrųjų iki šiol nėra pasiekusios to skaidrumo efektyvumo lygmens, kokio mes visi tikimės“, – antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja ekonomikai ir socialinei politikai Lina Antanavičienė.

Prezidentės vyriausioji patarėja kadencijų įvedimą vadino profilaktine ir prevencijos priemone.

„Užsisėdėjimas dešimtmečiais natūraliai sukelia komforto jausmą, susiliejimą su aplinka, politikais, nebenorėjimą naujų iššūkių, nebegebėjimą judėti taip greitai su judančia ir besikeičiančia aplinka, priimti sprendimus, galbūt ir eiti į didesnę riziką, jeigu to reikalauja įmonės iššūkiai, valdymas. Tokiais tikslais ir yra teikiamos šitos pataisos, kad įmonių vadovai neužsisėdėtų iki begalybės“, – sakė L. Antanavičienė.

Prezidentės vyriausiosios patarėjos žiniomis, beveik pusė valstybės įmonių vadovų jau dirba daugiau nei 10 metų, o maždaug keturiolikos jų – daugiau negu 20 metų.

Tarp sričių, kur matyti tokių pavyzdžių, Prezidentūros atstovė įvardijo geležinkelius, laivininkystę, urėdijas.

„Tai jokiu būdu nereiškia, kad visi šitie žmonės dirba blogai, kad visi jie yra korumpuoti, kad visiems nerūpi tai, ką jie daro, yra labai gerai dirbančių žmonių, bet tai yra kaip saugiklis, profilaktikos prevencijos priemonė“, – sakė L. Antanavičienė.

Kaip ELTA jau rašė, Prezidentė Seimui teikia Valstybės ir savivaldybės įmonių bei Akcinių bendrovių įstatymų pataisas, kuriomis įvedamos 5 metų kadencijos valstybės ir savivaldybių įmonių bei valstybės ir savivaldybių valdomų akcinių ir uždarųjų akcinių bendrovių vadovams bei nustatoma, kad tas pats žmogus negali eiti vienos įmonės vadovo pareigų daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Siūloma, kad pataisos įsigaliotų jau nuo liepos 1 d.

Prezidentė artimiausiu metu ketina inicijuoti vadovų ribotų kadencijų nustatymą ir kitose viešojo sektoriaus srityse.