Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdybos pareigūnai, o tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Žydrūnas Kungys.

Minėtas ikiteisminis tyrimas buvo atliktas dėl dviejų uždarųjų akcinių bendrovių 2019 metais vykdytų finansinių operacijų. FNTT pareigūnai nustatė, kad, siekiant išvengti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėjimo vykdant didmeninę prekybą dujomis, buvo sukčiaujama ir apgaulingai tvarkoma šių bendrovių buhalterinė apskaita.

Manoma, kad tokiu būdu mažeikiškis S. R., veikdamas bendrininkų grupėje su to paties miesto gyventojais M. Ž. ir E. Š., apgaule išvengė didelės vertės turtinės prievolės – 76 tūkst. 990 eurų PVM mokesčio sumokėjimo į valstybės biudžetą.

Telšių apylinkės teismas, išnagrinėjęs bylą, gegužės 17 dieną S. R. pripažino kaltu dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei sukčiavimo ir skyrė jam 30 tūkst. eurų dydžio baudą.

M. Ž. nuteistas dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, sukčiavimo ir neteisėtos juridinio asmens veiklos. Teismas, subendrinęs bausmes, jam skyrė 5 metų 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. E. Š. už tas pačias veikas skirta 15 tūkst. eurų bauda.

Teismas kaltais pripažino ir abu juridinius asmenis. Vienai bendrovei dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir sukčiavimo skirta 40 tūkst. eurų bauda, o kita, pripažinta kalta dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, privalės sumokėti 15 tūkst. eurų baudą.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacinės instancijos teismui.