Pasak Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo modelį kuriančios ekspertų grupės vadovo, Vilniaus universiteto profesoriaus Tomo Davulio, permainos yra susijusios su atleidimo iš darbo tvarka, darbo laiko apskaita, darbo, įskaitant terminuoto darbo, sutartimis.

„Tai yra didelis projektas - į jį patenka ir „Sodra“, ir užimtumo įstatymas, ir Darbo kodeksas, kuris tėra tik viena iš projekto sudedamųjų dalių. Kol kas yra išsiaiškinta, kokie yra poreikiai, vyksta apsišaudymas pagrindinėmis nuostatomis, tačiau konkrečių pasiūlymų nėra pateikta - jie diskusijoms bus pateikti per kokias dvi arba tris savaites“, - BNS sakė T.Davulis.

„Be kokiu atveju yra didelis ir visai teisingas noras politikų turėti ant stalo kažkokius pasiūlymus“, - pridūrė T.Davulis.

Tomas Davulis
Jo teigimu, darbo grupė dar diskutuoja dėl atskirų pozicijų, tačiau visi klausimai bus sprendžiami kompleksiškai, todėl kalbėti apie galimas permainas kol kas anksti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktoriaus pavaduotoja Eglė Radišauskienė BNS taip pat teigė, kad darbo grupė konkrečių pasiūlymų nėra pateikusi, o vienas pagrindinių jos tikslų yra susieti darbo santykius, užimtumą ir socialinį draudimą.

„Preliminariai matome, kad bus siūloma pakeisti tam tikras nuostatas, siekiant sukurti lankstesnes darbo sąlygas, paskatinti naujų darbo vietų kūrimą, galima prisidėtų prie nedarbo mažinimo ir jaunimo įdarbinimo, kas taip pat yra nemaža problema, taip pat mažintų paskatas dirbti nelegaliai“, - BNS sakė E.Radišauskienė.

Pasak jos, viena pertvarkos sričių susijusi su terminuoto darbo sutartimis, kurios šiuo metu yra nepatrauklios darbuotojams

„Galbūt reikėtų galvoti apie šių (terminuotų - BNS) sutarčių susiejimą su socialinio draudimo įmokomis, keisti kažkokios šių sutarčių tarifus, kas pagerintų sąlygas darbuotojui. Tačiau tai tėra tik preliminarūs svarstymai“, - teigė E.Radišauskienė.

Anot jos, svarstoma ir apie atskiras įdarbinimo formas kai kurioms darbuotojų grupėms - auklėms, sodininkams, namų ūkio prižiūrėtojams, įtraukiant juos į legalią darbo rinką.

„Visa tai yra planuojama padaryti, tačiau ne visa tai nuguls Darbo kodekse, kai kurie klausimai bus aptarti Užimtumo įstatyme. Siekiame ir ieškome balanso, kad būtų paprasta, patrauklu, tačiau socialiai saugu žmogui“, - tvirtino E.Radišauskienė.

Jos teigimu, kalbant apie mokestines permainas, gali būti diskutuojama dėl „Sodros“ įmokų dydžio diferencijavimo, gyventojų pajamų mokesčio pakeitimų, nepamokestinamojo pajamų dydžio keitimo.

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį pareiškė, kad atnaujintame Darbo kodekse bus radikalių pakeitimų, o pakeitimų projektas Vyriausybei turėtų būti pateiktas gruodį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)