Bendrovės „Urban Inventors“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys spaudos konferencijoje antradienį sakė, kad statytojai bendradarbiaus su avarijos priežastis tiriančiomis institucijomis, tačiau dėl objektyvumo planuoja ir atskirą tyrimą.

„Prisidėsime visokeriopai prie tyrimo, būtent prie objektyvaus tyrimo, kad būtų nustatytos priežastys: kas įvyko, dėl ko įvyko, kas atsakingi, ir tikrai bendradarbiausime su visomis institucijomis. Taip pat atliksime savo – jau dabar pradėjome daryti pirmus žingsnius, kad būtų daroma nepriklausoma ekspertizė, kad būtų įvertinta kaip įmanoma objektyviau šita situacija“, – teigė L. Šepetys.

Koncerno SBA valdomai įmonei „Urban Inventors“ priklauso bendrovė „Upės projektai“, kuriai išduotas leidimas greta avarijos vietos statomai požeminei automobilių stovėjimo aikštelei. Ją buvo planuota baigti 2017 pavasarį, dabar, manoma, statybų pabaiga nusikels.

„Esame socialiai atsakinga įmonė, kuri, vystydama nekilnojamojo turto projektus, skiria ypatingą dėmesį pastatų tvarumui ir jų darnumui su gamta. Todėl mums šiandien svarbiausia, kad būtų ne tik nustatytos „Vilniaus vandenų“ vamzdyno avarijos priežastys, bet ir minimalizuota bei kompensuota galima žala gamtai.

Todėl norime viešai pranešti, kad „Urban Inventors“ aktyviai prisidės prie aplinkosauginių iniciatyvų skirtų Neries ekosistemos gerinimui“, - pranešime spaudai sakė UAB „Urban Inventors“ generalinis direktorius.

„Vilniaus vandenų“ vamzdynas buvo suremontuotas šeštadienį, gruodžio 24 d., apie 21 val. Šiuo metu avarijos vietą stebi specialistai, visi statybų darbai sklype sustabdyti.

Verslo centro Upės gatvėje, kuri vysto „Upės projektai“ projektavimo ir statybos darbų valdymas patikėtas įmonei „Contestus projektai“, žemės kasimo vykdo UAB „Stiebasta“, o atraminių sienų ir pamatų projektavimo ir įrengimo darbus – UAB „Vilniaus rentinys“.

Bendrovės „Contestus“ atstovai atsisakė ką nors komentuoti dėl avarijos.

Vienintelė „Contestus projektai“ akcininkė yra bendrovė „GP Turtas“, o pastaroji priklauso verslininkui Pauliui Trimoniui ir teisininkui Linui Sesickui.

Pastaroji bendrovė ir jos savininkai minimi istorijoje, kai Pavilnių regioniniame parke, Ribiškių kraštovaizdžio draustinio teritorijoje, Rasų gatvėje, galimai pažeidžiant teisės aktų reikalavimus buvo pastatyti du namų kvartalai, sudaryti iš 34 namų.

Visos „Urban Inventors“ akcijos priklauso koncernui SBA. Daugiausi šio akcijų - vienam turtingiausių šalies verslininkų Arūnui Martinkevičiui.

Visi statybų darbai yra vykdomi pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotą leidimą, kurio sąlygos buvo suderintos ir patvirtintos visų suinteresuotų institucijų.

Leidimą požeminio parkingo statybos darbams Vilniaus miesto savivaldybės administracija išdavė gruodžio 13 d.

Avarijos priežastis tikisi sužinoti per dvi savaites

Aplinkos ministerijoje antradienį sudaryta komisija nuotekų avarijos Vilniuje priežastims nustatyti.

Aplinkos ministro Kęstučio Navicko teigimu, komisija taip pat turės parengti pasiūlymus dėl prevencinių priemonių, kurios padės išvengti panašių nelaimių ateityje

Pasak ministro, dviejų magistralinių nuotekų vamzdžių trūkimo priežastis tikimasi nustatyti per 2 savaites, o preliminari žala gamtai turėtų paaiškėti ketvirtadienį, kai bus gauti deguonies kiekio Neries vandenyje tyrimo rezultatai.

„Mes visi gavome labai skaudžią pamoką, kartu ir Aplinkos ministerija. Komisijos esminis uždavinys - pateikti pasiūlymus ką reikia tobulinti, kad tokių nelaimių neatsitiktų", - antradienį žurnalistams sakė K. Navickas.

Jis anksčiau antradienį ryte sakė, kad likviduojant nuotekų avariją Vilniuje visos tarnybos suveikė labai gerai, o preliminarus Neries upės užterštumo mastas paaiškės šią savaitę.

Ministro teigimu, tai didžiausia pastarųjų metų ekologinė nelaimė Lietuvoje, tačiau preliminarios gamtinės sąlygos buvo palankios taršos poveikiui sumažinti - vandens lygis Neryje padidėjęs, orai buvo šalti.

„Didžiausias nerimas kyla dėl lašišų ir šlakių populiacijos", - „Žinių radijui" antradienį teigė aplinkos ministras.

Pasak K. Navicko, cheminių Neries vandens tyrimų rezultatai paaiškės jau antradienį, o deguonies kiekio upėje duomenų tikimasi sulaukti ketvirtadienį. Žalai įvertinti antradienį Aplinkos ministerijoje taip pat susirinks speciali darbo grupė.

Ministras taip pat teigė, kad nutraukus vandens tiekimą gyventojams būtų apsaugota aplinka, tačiau gyventojams tai būtų turėję itin neigiamų pasekmių.

„Šitoje situacijoje visos tarnybos suveikė idealiai arba labai gerai, nes, kai mačiau rezultatą ryte, jis teikė vilčių", - kalbėjo K. Navickas.

Avarija Vilniuje, Upės gatvėje, įvyko penktadienio popietę, kuomet žemės nuošliaužos metu buvo pažeisti du magistraliniai nuotekų vamzdžiai. Šiais vamzdžiais tekėjo nuotekos iš Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jeruzalės mikrorajonų. Nelaimė buvo likviduota naktį iš šeštadienio į sekmadienį, iki to laiko dalinai apvalytos nuotekos buvo leidžiamos į Nerį. Preliminariais vertinimais, į upę galėjo patekti apie 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)