Bendrasis euro zonos apdirbamosios pramonės gamybos apimčių lėtėjimas siejamas su birželio 23 d. Didžiosios Britanijos rinkėjų priimtu sprendimu išstoti iš Europos Sąjungos (ES). Referendumo rezultatai sukėlė netikrumą dėl paklausos šioje, antrojoje pagal svarbą, euro zonos eksporto rinkoje. Po referendumo pirmiausiai smuko svaro sterlingų vertė, todėl britų prekės euro zonoje pabrango. Manoma, kad sumažėjus Didžiosios Britanijos prekių paklausai, šalyje smuks ir euro zonoje pagamintų prekių paklausa.

Tačiau Europos centrinio banko (ECB) pareigūnams didžiausią galvos skausmą gali kelti ne pats faktas, kad euro zonoje sulėtėjo apdirbamosios pramonės gamybos apimtys, o tai, kad Vokietija augo sparčiau už kitas pinigų sąjungai priklausančias šalis. Jeigu tokios tendencijos bus stebimos ir toliau, gali būti, kad kils sunkumų taikant pinigų politiką, kuri būtų priimtina tiek Vokietijai, tiek kitoms euro zonos valstybėms.

Agentūra „IHS Markit“ pirmadienį nurodė, kad euro zonos pramonės pasitikėjimo rodiklis, gautas apklausus 3 tūkst. bendrovių, liepą smuko iki 52,0 punkto. Birželį rodiklis siekė 52,8 punkto. Rodikliui viršijant 50,0 punktų, laikoma, kad gamybos apimtys kyla, o nukritus žemiau šios ribos – fiksuojamas kritimas.

Pramonės pasitikėjimo rodiklis krito daugelyje euro zonos šalių. Vokietijoje jis stipriausias ir siekia 53,8 punkto, o Prancūzijoje – toliau smunka ir šiuo metu sudaro 48,6 punkto.

„Vokietijos ekonomikos augimas lėmė išaugusias apdirbamosios pramonės produkcijos apimtis ir mažėjantį nedarbą, tačiau Ispanijoje ir Italijoje nefiksuota beveik jokia plėtra, o Prancūzijoje ir Graikijoje apimtys susitraukė“, – teigė vyriausiasis „IHS Markit“ ekonomistas Chrisas Williamsonas.

Penktadienį paviešinti duomenys rodo, kad antrąjį ketvirtį euro zonos ekonomikos augimas sulėtėjo. Remiantis atskirų valstybių duomenimis, Prancūzijos ekonomika nepajudėjo iš vietos, o Ispanijoje šiek tiek smuko. Nors Vokietija duomenų nepateikė, dauguma ekonomistų yra linkę manyti, kad šalies ūkio augimas viršijo euro zonos vidurkį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)