Pareigūnas teigia, kad šalies politika - ginti jai šiuo metu tenkančią rinkos dalį išlaikant žemas kainas. "Turime leisti naftos kainoms nukristi taip žemai, kaip tik įmanoma, taip išstumsime mažuosius gamintojus iš rinkos", - teigia 27 metus ministerijos patarėju dirbęs vyras.

Saudo Arabija laikoma viena didžiausių gavėjų Naftą eksportuojančių šalių organizacijoje (OPEC). Jos atstovai ne kartą yra teigę neketiną mažinti gavybos apimčių ir mėginti kelti naftos kainų.

M. al-Sabbanas nurodo, kad Saudo Arabijos valdomi "didžiuliai finansiniai rezervai" padės šaliai prisitaikyti prie žemų naftos kainų. Šiuo metu valstybė mažina bendrąsias vyriausybės išlaidas. Be tokių žingsnių Saudo Arabijai nepavyktų taikytis su žemomis kuro kainomis daugiau kaip ketverius metus.

TVF: šiais metais vidutinė naftos kaina pasaulio rinkose sieks 56,73 JAV dolerio už barelį

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šiais metais prognozuoja vidutinę naftos barelio kainą pasaulio rinkose pakilsiant iki 56,73 JAV dolerio, o ateinančiais metais - ties 63,88 JAV dolerio riba. Tokie skaičiai nurodomi atnaujintoje pasaulio ekonomikos situacijos ir artimiausių jos perspektyvų analizėje, kuri bus pristatoma antradienį Pekine.

Ataskaitoje patikslinama, kad tokios kainos nustatytos pasitelkus pagrindinių naftos markių kainos matematinį vidurkį. Palyginimui nurodoma, kad 2014-aisiais vidutinė naftos kaina siekė 96,26 JAV dolerio už barelį. Tiesa, pastabose pabrėžiama, kad nuo praėjusių metų rugsėjo naftos kainos smuko maždaug 55 proc.

"Tokį kritimą iš dalies galima paaiškinti netikėtu paklausos nuosmukiu keliose stambiose ekonomikose, ypač šalyse, kur rinkos dar tik formuojasi", - rašo ataskaitos autoriai. Tiesa, išgaunamų angliavandenilių kainos krito daugiau nei metalų, o tai, anot specialistų, "reiškia, kad nemažai įtakos turi ir naftos pasiūlos veiksniai", pavyzdžiui, Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) sprendimas palaikyti gavybos lygį net ir didėjant pasiūlai iš kitų šaltinių, "pavyzdžiui, JAV". 

"Naftos ateities sandorių kainos rodo ateinančiais metais iš dalies atsigaunančias naftos kainas, nes laukiama, kad žemos kainos sumažins (sektoriaus) pritraukiamas investicijas, taip pat naftos sektoriuje prognozuojamas gavybos apimčių didėjimas", - nurodoma ataskaitoje.

Vis dėlto TVF ekspertai pripažįsta, kad "dėl galimo tolesnio naftos kainų judėjimo trajektorijos vis dar kyla nemažai neaiškumų", jis net vadinamas "naująja rizikos riba" viso pasaulio ekonomikos augimui. Iš vienos pusės, dėl žemų naftos kainų šalių ūkių plėtra gali išlikti ilgesnį laiką, nei laukiama dabar - "ypač išsivysčiusiose ekonomikose", nurodo pareigūnai. Iš kitos pusės, anot specialistų, "neatmetama galimybė, kad naftos kainos smuko gerokai per žemai, todėl gali vėl šoktelėti anksčiau ar stipriau, nei to laukiama (...)".

Naftos kaina smuko žemiau 49 JAV dolerių ribos

"Brent" markės naftos kaina antradienį smuko žemiau 49 JAV dolerių už barelį ribos. Toks kritimas susidarė po to, kai Tarptautinio valiutos fondo (TVF) specialistai sumažino savo prognozes dėl pasaulinės ekonomikos augimo 2015 metais bei prognozavo dar labiau silpnėsiančią degalų paklausą, praneša "Reuters".

"Brent" markės naftos kaina antradienį sumenko 0,4 JAV dolerio ir pasiekė maždaug 48,84 JAV dolerio už barelį, JAV išgaunamos žaliavinės naftos barelio kaina nuo penktadienio smuko 1,2 JAV cento ir pasiekė 47,41 JAV dolerio už barelį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)