J. Mossacas ir R. Fonseka, sulaikyti šių metų vasarį dėl kaltinimų pinigų plovimu, į laisvę išeis jau šeštadienį, agentūrai „Reuters“ sakė kaltinamųjų advokatė.

Panamos teismas nusprendė, kad kaltinamieji nesislapsto nuo teisingumo, nes bendradarbiavo su tyrėjais. Dar vienas įmonės teisininkas Edisonas Teano tebėra sulaikytas.

Kaip žinoma, bendrovė „Mossack Fonseca“ buvo atsidūrusi visame pasaulyje atgarsio sulaukusio finansinio skandalo, susijusio su „Panamos archyvo“ nutekinimu, centre.

Šalies valdžia kaltina "Mossack Fonseca" partnerius kūrus užsienyje laikomas sąskaitas, per kurias Brazilijos statybos bendrovė "Odebrecht" pervedinėjo lėšas kyšių forma įvairių šalių aukšto rango pareigūnams.

Taip pat pažymima, kad „Mossack Fonseca“ įsipainiojusi į korupcinį skandalą, vadinamąjį „Lava Jato“, į kurį buvo įtraukta ir statybos grupė „Odebrecht“. Skandalo dalyviai kaltinami sisteminiu stambaus masto papirkinėjimu ir dalyvavimu sudėtingoje sukčiavimo, korupcijos bei pinigų plovimo schemoje.

„Odebrecht“, Lotynų Amerikos didžiausia statybos bendrovė, pripažino sumokėjusi milijardą dolerių kyšių mainais į sutartis dvylikoje skirtingų šalių.

Pernai balandį buvo nutekinta tūkstančiai „Mossack Fonseca“ dokumentų. Daugybė nutekintų slaptų dokumentų atskleidė, kaip turtingi ir įtakingi žmonės naudojasi vadinamuoju mokesčių rojumi, kad nuslėptų savo turtą. Iš viso buvo paviešinta 11 mln. dokumentų, priklausančių Panamos teisinių paslaugų firmai „Mossack Fonseca“. Jie atskleidžia, kaip įmonė padėjo klientams plauti pinigus, išvengti sankcijų ir išsisukti nuo mokesčių.

Įmonė teigė nepažeidusi jokių įstatymų ir esą tapusi kompiuterinio įsilaužimo auka. Be to, ji taip pat primygtinai tvirtino, kad nutekinta informacija buvusi iškreipta.

R. Fonseka kurį laiką ėjo ministro pareigas Panamos prezidento Juan Carlos Varela vadovaujamoje vyriausybėje, bet 2016 metais atsistatydino po to, kai jo įkurta teisinių paslaugų įmonė buvo apkaltinta ryšiais su korupciniu skandalu, krečiančiu Brazilijos valstybinę bendrovę „Petrobras“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)