Agentūra sumažino ir Kipro ilgalaikį skolinimosi reitingą dviem laipteliais - nuo Ba1 iki Ba3. Kipro reitingas taip pat išlieka peržiūrimų reitingų sąraše.

Sprendimą sumažinti Kipro skolinimosi reitingą paskatino išaugusi Graikijos pasitraukimo iš euro zonos rizika. Jeigu Graikija vis dėlto paliktų euro zoną, Kipro vyriausybei tektų skirti nemažą finansinę paramą nacionaliniams bankams.

"Moodys" paskaičiavimu, bankų sistemai rekapitalizuoti Kiprui prireiks sumos, viršijančios 10 proc. nacionalinio BVP. Iki mėnesio pabaigos šalis turi surasti 1,8 mlrd. eurų, arba maždaug 10 proc. BVP, antrojo didžiausio šalies banko "Cyprus Popular Bank" rekapitalizacijai.

Banko "Cyprus Popular Bank", vieno iš trijų didžiausių Kipro bankų, reitingas įtrauktas į peržiūrimų reitingų sąrašą, o tai reiškia, kad egzistuoja didelė tikimybė, jog artimiausiu metu reitingas gali būti sumažintas nuo B3. "Cyprus Popular Bank" graikams išdavė apie 42 proc. visų išduotų paskolų.

Ispanijos reitingas sumažintas daugiausia remiantis trim pagrindiniais veiksniais. Pirma, ispanai pranešė apie savo ketinimus prašyti ES finansinės 100 mlrd. eurų paramos, o tai išprovokuotų ir taip didelės šalies skolos augimą.

Antra, Ispanijos vyriausybė sunkiai gali manevruoti finansinėje rinkoje, nes yra priklausoma nuo bankininkystės sistemos - ji priversta ieškoti užsienio paramos nacionaliniams bankams, nes jie yra pagrindiniai valstybinių obligacijų pirkėjai. Trečia, dėl tebesitęsiančios finansinės krizės Ispanijos ekonomikos augimas gali strigti, o vyriausybė neturi rezervinių lėšų jai palaikyti.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)