„Keliu klausimą, ar mes turime keisti būdus, kaip praktikuojame lyderystę dėl to, kad gyvename visai kitokiu laikmečiu nei prieš dešimtmetį“, - konferencijoje kalbėjo mokslininkas.

Visų pirma, M. Linsky siūlo suprasti, kad lyderystė nėra susijusi vien su vadovaujančia pozicija darbe: „Tai – ne apie žmogų, o apie elgesį, jo veiklą. Kiekvienas gali praktikuoti lyderyste dirbdamas bet kokį darbą“.

Žinoma, pripažįsta konferencijos svečias, lyderystei praktikuoti naudojama technika skirsis nuo to, kokį darbą atlieki, kokioje esi darbovietėje.

Vis dėlto daugiausia dėmesio kalbėdamas apie sėkmingą lyderystę šiandieniame pasaulyje M. Linsky skyrė laikotarpiui, kuriame mes gyvename.

„Jūs visi, esantys šioje konferencijoje, išgyvenote permainų metus ir po Lietuvos nepriklausomybės pasiekėte kai ką išskirtinio. Gimęs ir užaugęs JAV aš tokios patirties neturėjau. Amerikoje mes neturėjome ne Amerikos kariuomenės mūsų žemėje. Jums gali atrodyti, kad tai, kas buvo prieš Lietuvos nepriklausomybę – blogiausi laikai ir dabar yra geriau, bet čia reikia stabtelėti“, - kalbėjo „Lūžio taško“ svečias.

Marty Linsky

Pasak jo, keliaudamas po pasaulį ir bendraudamas su skirtingais žmonėmis, tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje, M. Linsky pastebėjo, kad dauguma supranta, jog gyvename neįprastu laiku.

„Tai labiausiai išsiskiriantis laikas nei aš turėjau per savo gyvenimą. Kyla klausimas: ar mes dabar esame įkritę į duobę tiesiame kelyje, ar esame pasikeitimo fazėje? Kitaip šį klausimą galima užduoti taip: ar esame krizėje, ar dar tik procese: ar namas jau sudegė, ar dar tik dega“, - svarstė amerikietis.

Per paskutinius penkiolika metų pasaulis labai pasikeitė: terorizmo išpuoliai, karo apibūdinimo transformacija, klimato kaita, technologijų plėtra ir pan.

„Gyvename pasaulyje, kur jaučiame labai didelį neapibrėžtumą, nežinią tarptautinėje scenoje. Taip pat esame stumiami labai didelio greičio“, - kalbėjo M. Linsky.

Apibūdindamas erą, kurioje gyvename dabar, konferencijos pranešėjas įvardijo tris aspektus: didelė nežinomybė dėl ateities, nuolatinė kaita, sprendimų priėmimas neturint visos reikiamos informacijos.

Būtent dėl tokios aplinkos M. Linsky teigia, kad lyderiams būtina keisti savybes ir elgesį, kurie anksčiau jiems leido pasiekti sėkmės.

Amerikietis įvardijo šešias būtinas savybes šiandieniam lyderiui, padėsiančias prisitaikyti prie naujos realybės:

1. Daugiau dėmesio skirti prisitaikymui, o ne vadovavimui.

„Adaptacija yra labai sunkus dalykas. Kalbant su biologais išgirdau, kad gyvūnų rūšys prisitaikydamos turi atiduoti dalį savo DNR, kad jo vietoje galėtų atsirasti naujos DNR dalelės.

Žinoma, įmonėje ar šalyje yra labai sunku atsisakyti dalies savo DNR vardan naujo“, - kalbėjo M. Linsky.

2. Anksčiau iš lyderio buvo laukiama, kad jis išspręstų kitų žmonių problemas, tačiau M. Linsky siūlo būti ne problemų sprendėju, o daugiau eksperimentuoti.

„Vienu metu galima daryti keletą eksperimentų, o svarbiausia, kad jei eksperimentuoji negali sulaukti nesėkmės, nes kiekvienas eksperimentas kažko išmoko, kad ir koks jo būtų rezultatas“, - pridėjo pranešėjas.

3. Pasak svečio iš JAV, dalis lyderių tapo sėkmingais vadovas, nes pasitikėjo savimi, tačiau pasikeitus realybei ir sąlygoms M. Linsky siūlo mažiau galvoti apie save kaip apie nepriklausomą asmenybę ir suprasti, kad visi esame tarpusavyje susijusių žmonių bendruomenė.

„Iki šiol organizacijose žmonės yra apdovanojami už asmeninius pasiekimus, o ne už grupinio darbo rezultatą. Tenka dirbti su įmonėmis ir kai kurioms įmonėms labai sunku pereiti į tą etapą, kai darbuotojai apdovanojami už bendrą įmonės sėkmę“, - kalbėjo M. Linsky.

4. Užsimindamas apie vadovų ir lyderių savybę spręsti konfliktus, „Lūžio taško“ pranešėjas siūlė daugiau orientuotis ne į konflikto išsprendimą ar užgesinimą, o daugiau „diriguoti“ konfliktui.

5. M. Linsky taip pat patarė įmonių ar politikos lyderiams nustoti dairytis į aplinkinių valstybių geriausias praktikas ir jas kopijuoti.

„JAV niekada nesusidūrė su tokia patirtimi kaip Lietuva. Vietoj dairydamiesi geriausių praktikų pasaulyje, turite patys išrasti naujas praktikas. Jei to nepadarysite, nebūsite saviti.

Turite prisiimti atsakomybę kuriant Lietuvos, pasaulio, įmonės ateitį, o ne laukti, kad ją kažkas išras už jus“, - pabrėžė svečias.

6. Pasirūpinkite savo fizine, dvasine ir emocine sveikata – paskutiniu patarimu, kaip sėkmingai žengti pirmyn neapibrėžtumo pilname pasaulyje, dalijosi Harvard Kennedy School dėstytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)