Penktadienį VMI žiniasklaidai pristatė išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) elektroninių važtaraščių (i.VAZ) ir PVM sąskaitų faktūrų (i.SAF) registrą.

„Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos startas atveria naujas VMI ir mokesčių mokėtojų bendravimo formas ir galimybes, pradedame naują bendravimo etapą.

Įvertinę visas aplinkybes ir atsakingai žiūrėdami į savo pareigą būti patarėjais ir partneriais mokesčių klausimais, norime sudaryti verslo atstovams visas sąlygas apsiprasti su naujosios i.MAS sistemos funkcionalumais, įgusti jais naudotis ir ilgainiui įvertinti jų privalumus“, – pristatydamas naujoves žurnalistams sakė VMI viršininko pavaduotojas Vygantas Ivanauskas.

Anot jo, nustatytas 2 mėn. bandomas laikotarpis prisitaikyti prie naujovių. Neprisitaikiusiems sankcijos nebus taikomos iki metų pabaigos. Vėliau bus taikomos sankcijos nuo 150 Eur iki 300 Eur.

Pavaduotojas taip pat svarstė, kad kai kurioms įmonėms prisitaikymas prie sistemų gali kainuoti nuo kelių iki kelių tūkstančių eurų.

Be kita ko, V. Ivanauskas užsiminė, kad įdiegta i.MAS leis organizuoti ir kasos kvitų loterijas. Anot jo, priklausomai nuo pasiruošimo laiko, pirmoji tokia loterija gali būti surengta jau iki šių metų pabaigos, tačiau realiausia, kad tai bus tik kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Naujų i.SAF ir i.VAZ posistemių sukūrimo projekto vadovė Virginija Ginevičienė vylėsi, kad jos leis sumažinti neapskaitomos ekonomikos mastą. Ji tikino, smulkusis verslas dėl naujovės papildomų išlaidų nepatirs.

Projekto vadovė neprognozavo, kiek tiksliai galėtų padidėti pridėtinės vertės mokesčio surinkimas į biudžetą.

„Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa teigė, kad prisitaikydama prie naujovių jo įmonė nepatyrė didesnių keblumų – esą į jį patį pavaldiniai kreipėsi tik vieną kartą kai tik reikėjo suteikti įgaliojimus dirbti su sistema.

„Jei vertinčiau projektą, tai jo įdiegimas vyko labai sklandžiai. Aišku, mūsų įmonė turi didelį IT skyrių, tai galbūt buvo lengviau“, – sakė verslininkas.

Jis pripažino, kad bus nepatenkintų naujovėmis, tačiau esą tokia žmogaus prigimtis, kad priešinasi pokyčiams. „Rokiškio sūriui“ prisitaikyti prie naujovės kainavo 3,3 tūkst. Eur.
Virginija Ginevičienė, Vygantas Ivanauskas, Antanas Trumpa

Vargšė VMI – tik vykdytoja

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė abejojo, ar naujovės duos naudos – esą nesąžiningi verslininkai jomis nesinaudos, o sąžiningiems bus tik daugiau vargo.

„Buhalteriai dar normaliai nepabandė. Bandė, bet sistemoje buvo trukdžiai, ji neveikė taip, kaip turėtų veikti. Niekas nežino, kaip bus iš tikrųjų. Viliamės, kad VMI išpildys savo pažadą ir neskirs baudų dėl techninių nesklandumų.

Laiko naujovių testavimui praktiškai nebuvo, kas paaukojo savaitgalius, tiems pasisekė. Dabar algų skaičiavimo laikas, mėnesio pabaiga.

Visi stengsimės dirbti gerai, bet iš tikrųjų sunku suprasti, kokią naudą duos Lietuvai, bet stengsimės vykdyti visus Vyriausybės pageidavimus nes i.MAS sugalvojo ne VMI“, – komentavo ji.

Asociacijos prezidentės teigimu, kol kas verslas nemato, kad naujovės būtų „gėris“, apie kurį kalba jų sumanytojai, tačiau, gal ateityje jos ir pasiteisins, nes „gudrūs“ verslininkai ją nesunkiai apeis.

„Iš tikrųjų i.VAZ – didelė dalis verslininkų nepildys. Buvo galvojama, kad tai sumažins šešėlį, na, klausimas, ar sumažins, jei sakys, kad vežu iš savo sandėlio į savo sandėlį, kas taip vežiojo, tas ir toliau vežios. Tas, kas dirbo tvarkingai, skaidriai, jam atsiranda papildoma našta.

Reikės konfigūruoti sistemas, sumokėti programuotojams, papildomos darbo jėgos ieškoti. Apkrovos verslui dėl visų tų dalykų padidės“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji taip pat kritikavo naują i.SAF modulį. Esą šiam moduliai verslininkai teiks tuos pačius duomenis apie elektronines sąskaitas faktūras, kuriuos teikė ir anksčiau. Vienintelis pakeitimas – juos bus privalu teikti kitu formatu. Pritaikant prie jo sistemas verslui taip pat bus papildomų sąnaudų.

„Mokesčių inspekcija yra vykdytojas. Labai gaila, jei kas ant jos... Na, skaudu matyti, kai pasipiktinimą ant jos tauta išlieja, kai visi ant jos pyksta. Ji daro, ką sugeba, Vyriausybė liepia diegti i.MAS, ji ir diegia, vargšė ir diegia, nesvarbu, kad nelabai išeina“, – reziumavo D. Čibirienė.

VMI pavaldi Finansų ministerijai. Jos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Teresė Staniulytė tvirtino, kad diegti naujoves VMI jokio spaudimo nebuvo.

„Vyriausybės sprendimai nėra spaudimas. Ypač, jeigu sprendimams įgyvendinti duodamas ilgas laikotarpis. Dėl pritarimo i.MAS diegimui VMI Vyriausybės pasitarimo sprendimas priimtas 2015 m. kovą“, – tikino vedėja.

Jos teigimu, įstatymai, kuriais įtvirtinta prievolė teikti PVM sąskaitų faktūrų ir važtaraščių duomenis buvo priimti 2015 m. lapkričio 19 d. , tuo tarpu prievolė teikti įsigalioja nuo 2016 m. spalio 1 d., (9 mėnesiai pasirengti). VMI PVM sąskaitų–faktūrų projektą pradėjo vykdyti dar 2015 m. balandžio mėn. pradžioje.

VMI nurodo, kad siekiant užtikrinti sklandų važtaraščių duomenų perdavimą, starto savaitgalį mokesčių mokėtojams pagalbą dėl i.VAZ visą parą teiks Mokesčių informacijos centro konsultantai telefonu 1882, o į mokesčių mokėtojų pateikiamas pastabas dėl techninių duomenų teikimo operatyviai reaguos budinti IT komanda.

VMI su Centrine projektų valdymo agentūra yra pasirašiusi dvi finansavimo sutartis dėl i.MAS posistemių sukūrimo: i.VAZ projekto įgyvendinimui skirta 1,66 mln. Eur, i.SAF projekto įgyvendinimui – 2,86 mln. Eur ES lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)