"Pertvarkymo principai neatitinka "Lietuvos energijos" reorganizavimo įstatymo nuostatų, nes nėra tiksliai numatyta, kaip pasiskirstys būsimų bendrovių kapitalas ir įsipareigojimai", spaudos konferencijoje penktadienį sakė Seimo narys Kęstutis Trapikas.

Anot jo, plane tiksliai nenurodoma, kaip pasiskirstys į uždarąsias akcines bendroves reorganizuotų "Lietuvos energijos" nepagrindinės veiklos filialų - Šiaulių energetikos statybos, Kauno "Enegetikos remonto", Kruonio HAE statybos valdybos, viešbučio "Elektra" ir kitų - kapitalas ir įsipareigojimai.

"Pagal įstatymą filialų turtas turi būti atskirtas. Koks bus darbas, kai kelių uždarųjų akcinių bendrovių šeimininkas sėdės kažkur būstinėje, o pasodinti klerkai vadovaus įmonėms. Tai sukuria prielaidą manipuliuoti turtu ir jį išparduoti", mano Lietuvos pramonininkų konfederacijos Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas Pijus Ralys.

Vyriausybė trečiadienį pritarė didžiausios šalies energetikos bendrovės privatizavimo patarėjo - Kanados investicijų banko "CIBC Wood Gundy" vadovaujamo konsorciumo pateiktam bendrovės reorganizavimo planui.

Pagal projektą po pertvarkymo veiks dvi elektros energijos gamybos bendrovės - "Lietuvos elektrinė" ir "Mažeikių elektrinė", dvi elektros paskirstymo įmonės - "Rytų skirstomieji tinklai" ir "Vakarų skirstomieji tinklai" bei veiklą tęs "Lietuvos energija".

Anot ekspertų, Vyriausybė neturėtų siekti kuo skubiau pertvarkyti energetikos ūkio, nes tai gali turėti kai kurių neigiamų pasekmių šalies ekonomikai.

"Lietuvos vartotojams už elektrą gali tekti mokėti brangiau", mano K. Trapikas.

Didžiausią nerimą parlamentarui kelią Lietuvos elektrinės likimas. Numatyta, kad jos pagrindinė užduotis bus tiekti elektros energiją kritiniais atvejais, kai to nebegalės padaryti Ignalinos atominė elektrinė. Planuojama, kad Elektrėnų jėgainė elektrą parduos po 12,3 cento už kilovatvalandę.

Pirmąjį Ignalinos jėgainės bloką planuojama uždaryti iki 2005 metų.

"Iki to laiko Lietuva galbūt jau bus įsijungusi į bendrąją Baltijos energetikos rinką ir Lietuvos įmonės turės galimybę pirkti ne šalyje, o užsienyje pagamintą elektrą. Tada Lietuvos elektrinės likimas pakibs ant plauko, nes gamybos kaštai bus per dideli, kad įmonė galėtų gaminti pigią energiją", mano K. Trapikas.

Tuo tarpu ūkio ministras Valentinas Milaknis BNS yra sakęs, kad "Lietuvos energijos" reorganizavimo planas rengtas remiantis nuostata, kad elektros kainos išliks stabilios.

Anot specialistų, Vyriausybė turėtų pirmiausia išsiaiškinti, kaip rinkoje susiklostys po restruktūrizavimo veiksiančių bendrovių santykiai.

Jie siūlo pirmiausia atskirti skirstomuosius tinklus, o elektros gamybą ir perdavimą kol kas valdyti centralizuotai.

Netrukus planuojama atskirti "Lietuvos energijos" elektros perdavimo ir skirstomuosius tinklus. Pastaruosius numatoma parduoti iki kitų metų vidurio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją