Kaip rašo „Verslo žinios”, jeigu žmogus pernai neteko darbo, bet nesiregistravo darbo biržoje, jam teks iki gegužės 3 d. sumokėti valstybei privalomąją sveikatos draudimo (PSD) įmokas – po 72 Lt – už tuos mėnesius, kai jis nedirbo.

Mokesčių specialistai sako, jog tokių žmonių gali būti nemažai, ypač kaimuose, kur daugelis gyvena iš savo ūkio. Absurdiška, kas sumokėjęs sveikatos mokestį toks asmuo vis tiek neįgyja teisės į nemokamą sveikatos priežiūrą, mat bedarbiui, kuris, neregistruotas biržoje, medicinos įstaigoje už paslaugas pernai vis tiek teko mokėti.

Specialistai teigia, kad tokie žmonės paprasčiausiai moka „už orą”.

Staigmena laukia dirbančiųjų, kurie pernai buvo nemokomose atostogose. Jie tapo valstybės skolininkais, ir deklaruojant pajamas, turės savarankiškai primokėti PSD už nedirbtą laiką.

Tokių gali būti tikrai nemažai, mat 2009 m. taupydamos nemokamų atostogų darbuotojus masiškai leido ne tik verslo įmonės, bet ir valstybės institucijos.

DELFI primena, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) preliminariais duomenimis, maždaug 223 tūkst. gyventojų turės primokėti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dėl jiems taikyto pernelyg didelio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD).

VMI dar nėra įvertinusi, kiek gyventojų turės primokėti už privalomąjį sveikatos draudimą (PSD). Nuo pernai privalomai draustis sumokant kas mėnesį po 72 Lt reikia tiems gyventojams, kurie nėra socialiai drausti.

Tiems, kurie to nepadarė per praėjusius metus, tai reikia padaryti iki gegužės.

GPM nepriemokas gyventojai taip pat turi sumokėti iki gegužės 3 d. To nepadarius jiems bus skaičiuojami delspinigiai ir išieškoma priverstine tvarka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)