Liepą kritusios vartojimo kainos nepateisino statistikų prognozių, kad šį mėnesį bus užfiksuota 0,2 proc. infliacija, pranešė Statistikos departamentas.

Inflia cija Lietuvoje šiemet buvo užfiksuota tik du kartus - sausį vartojimo kainos šoktelėjo 1,5 proc., birželį - 0,7 proc.

Vasarį ir balandį kainos nesikeitė, o kovą ir gegužę jos krito atitinkamai 0,2 ir 0,3 proc.

Nuo praėjusių iki šių metų liepos mėnesio vartojimo kainos pakil o 1,4 proc. Laikotarpiu nuo 1998 metų liepos iki 1999-ųjų to paties mėnesio vartojimo kainos krito 0,2 proc.

Didžiausios įtakos šių metų liepos mėnesio kainų indeksui turėjo 0,4 proc. atpigę maisto produktai ir gaivieji gėrimai - labiausiai atpigo daržovės ir bulvės - 16,3 proc., vaisiai ir uogos - 3,5 proc.

Kiauliena pabrango 6 proc., kiaušiniai - 10,5 proc., jautiena - 3,5 proc., miltai - 4,5 proc., pienas ir jo produktai - 0,4 proc.

Liepos mėnesio defliacijai įtakos turėjo 1 proc. atpigusios transporto paslaugos (b enzinas atpigo 2,7 proc., dyzeliniai degalai - 1,3 proc.), 0,8 proc. - drabužių ir avalynės grupių prekės ir paslaugos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako kainos sumažėjo 0,3 proc., sveikatos apsaugos grupės prekių ir paslaugų - 0,6 proc. (farmacijos gaminiai atpigo 0,6 proc.).

Be to, įtakos turėjo ir 0,1 proc. sumažėjusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro kainos, 0,3 proc. atpigusios poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos.

Š vietimo prekių ir paslaugų bei ryšių paslaugų kainos per mėnesį nepakito.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją