Kauno savivaldybė – dviveidė?

„Mes problemų [dėl triukšmo] jau nebeturime, bet turi aplinkiniai. Gyventojams jau ne tiek triukšmas, kiek principo reikalas. Jie nori, kad išsikeltų barai ir Laisvės alėja būtų tylos zona. Reikia ne
tik savo darbus dirbti, bet dar ir vaikščioti į savivaldybę, aiškintis skundus“, – LRT interneto tarnybai komentavo Kaune įsikūrusio baro „Republic“ direktorius Edvinas Juškauskas.

Pašnekovo žiniomis, praėjusiais metais turėjo būti priimtas įstatymas dėl pramogų zonų, tačiau atėję į valdžią konservatoriai visa tai nukėlė. „Savivaldybė kartu džiaugiasi, kad Laisvė atgyja, bet tuo pačiu verslininkus vos ne baudžia, kad jie ją atgaivina. Tai savivaldybė – dviveidė“, – kalbėjo E. Juškauskas.

Kitos Laisvės alėjoje įsikūrusios kavinės „Flamenco“ vadovė Sonata Andriuškevičienė pasakoja jau ilgą laiką turinti konfliktą su viena namo gyventoja. Dėl to esą kavinė išsikvietė ir Visuomenės sveikatos centro specialistus, kurie pamatavo triukšmo lygį bute.

„Garsiausiai paleidome muziką, įjungėme ventiliatorius, bet leistinas garso lygis nebuvo viršytas. Kol kas gražiuoju sprendžiu problemą, bet kitą kartą paskambina, kad vis tiek per garsu. Kur jaunimui linksmintis? Nesuprantu mūsų visuomenės, senų žmonių. Ar jie galvoja, kad reikia būti kaip vienuolyne? Aš neturiu žodžių, tai yra skaudi tema“, – apmaudo neslėpė verslininkė. Nepaisant atšilusių orų, pašnekovė dėl gyventojų skundų tikino bijanti dirbti lauke.

Vicemeras: privalome vykdyti įstatymą

Tuo metu prie Kauno Rotušės įsikūrusios kavinės „Skliautas“ bendraturtis Ąžuolas Gaižutis lrt.lt teigė kol kas išvengiantis šios problemos – prie Rotušės esą yra mažiau gyventojų. „Ten, kur yra koncentracija kavinių ir daug gyventojų – 2-3-4 pastato aukštai – tai ir konfliktuoja“, – pridūrė verslininkas.

Ą. Gaižučio nuomone, reikia, kad Vilniaus g., Rotušės a. ir Laisvės alėjoje įsigaliotų savivaldos įstatymas, reglamentuojantis triukšmo lygio pratęsimą iki tam tikros valandos.

„Tada abi pusės žinotų, kad senamiestis negali gyventi be kavinių, o gyventojus iškelti irgi netikslinga, nes jie – senamiesčio dalis. Kiek žinau, planuose [įstatymas] yra, bet tai irgi skausminga dalis, nes yra viešas interesas. Sunku jį sudėlioti taip, kad abi pusės būtų patenkintos“, - išeities iš Kauno verslininkus neviltin varančios padėties mėgino ieškoti Ą. Gaižutis.

Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius LRT interneto tarnybai pabrėžė, kad joks tarybos sprendimas kaip žemesnio lygio teisės aktas negali prieštarauti įstatymui, kaip jis negali prieštarauti Konstitucijai. „Yra triukšmo valdymo įstatymas ir visi mes, Lietuvos piliečiai, privalome vykdyti šį įstatymą“, – sakė vicemeras.

Sostinėje situacija panaši

Sostinėje veikiančių naktinių klubų savininkai išgyvena panašius laikus kaip ir Kauno. Vienam iš klubų „Soul Box“ čia buvo apribota licenzija – gyventojai esą skundėsi triukšmu, o baro lankytojai buvo kaltinami, kad šie šlapinasi laiptinėse.

Tačiau baro savininkai tikina, kad pravažiuojantis viešasis transportas sukelia didesnį triukšmą nei klube grojanti muzika. Situaciją „Soul Box“ buvo nusprendęs patikrinti ir Vilniaus meras zuokas">Artūras Zuokas.

„Norėjau dar kartą pasitikrinti, ar klubo veikla tokia triukšminga. Kaip tyčia sutapo, tik privažiavus prie baro, atvyko policijos ekipažas. Pasirodo, kaimyninio namo gyventojai jau paskambino policijai. Lauke muzikos fonas buvo, bet ne didesnis nei pro šalį važiuojančio troleibuso“, – prieš kurį laiką viename socialinių tinklų rašė A. Zuokas.

Prieš kiek mažiau nei savaitę sostinės meras susitiko su verslininkais. Pastarieji miesto centrą pasiūlė suskirstyti į zonas, kad investuodami ar atidarydami laisvalaikio įstaigą šie žinotų, ką galima daryti, ir ko ne.

Vilniaus meras teigė, kad savivaldybė labai atsargiai vertins baro kaimynystėje įsikūrusių gyventojų skundus. „Apskritai, tik jei verslininkai geranoriškai bendradarbiaus su policija, kitomis tarnybomis, atsižvelgs į kaimynų pastabas, problemų dėl triukšmo, viešosios tvarkos pažeidimų mieste sumažės“, – sakė A. Zuokas.