Šiaurės jūros "Brent" naftos mišinio kaina sausiui Londono tarptautinėje naftos biržoje per savaitę beveik nepakito - buvo 33,1 JAV dolerio už barelį, o rusiškos "Urals" naftos mišinio vienkartinių sandorių vertė su pristatymu į Vakarų Europos uostus smuktelėjo 0,9 proc. iki 32,3 JAV dolerio už barelį.

Reali grėsmė naftos rinkų stabilumui atsirado savaitės pabaigoje, paaiškėjus Irako ketinimams pradėti naftos perpumpavimą į Siriją ir tuo atvirai pasipriešinti Jungtinių Tautų taikomam embargui.

Rinkos apžvalgininkų vertinimu, šių Irako planų įgyvendinimas gali priversti Jungtinių Tautų tarybą, spaudžiant JAV ir Didžiosios Britanijos atstovams, paskelbti visišką embargą naftos eksportui iš Irako, kuris dabar patenkina 3,3 proc. pasaulio naftos rinkos paklausos. Tai neabejotinai sukeltų naują kainų šuolį.

Neatmetama galimybė, jog sustabdyti programą "Nafta už maistą" gali ryžtis ir pats Irakas, nutraukdamas naftos eksportą jau nuo gruodžio 5-osios, kai baigsis eilinis šios programos galiojimo etapas.

Agentūros "Bloomberg" apklausti analitikai pripažįsta, jog esama situacija tarptautinėse naftos rinkose bei pasaulio politinėje arenoje ypač palanki vis daugiau paramos iš arabų valstybių ir Rusijos sulaukiančiam Irakui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją