Bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 0,6 proc. pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 1 proc. – transporto prekės ir paslaugos, 0,8 procento – drabužiai ir avalynė ir 1,2 proc. atpigusios sveikatos priežiūros prekės ir paslaugos, 0,8 – ryšių prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos per minėtąjį laikotarpį padidėjo 0,2 proc., paslaugų kainos beveik nepasikeitė.

Brango pieno produktai

Didžiausią įtaką maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainų pokyčiui turėjo 2,2 procento pabrangęs pienas ir jo produktai, sūris, 0,5 – mėsa ir jos produktai, 9,5 – uogos, 1 procentu – cukrus, uogienė, medus, šokoladas ir saldumynai, 0,5 procento – daržovės ir bulvės ir 1,1 procento atpigusi kava, 1,8 – gaivieji gėrimai.

Transporto prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo po 1,7 procento pabrangęs benzinas ir dyzeliniai degalai, 6,2 – keleivinio oro transporto paslaugos, 1,4 procento – vairavimo mokymo paslaugos. Suskystintos automobilinės dujos atpigo 1,3 procento.

Drabužių ir avalynės mėnesiniam kainų pokyčiui įtaką padarė dėl naujų vasaros sezono kolekcijų pasirodymo 0,6 procento pabrangę drabužiai ir 1,2 procento – avalynė. Drabužių valymo, taisymo ir nuomos paslaugos pabrango 0,7 procento.

Sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą nulėmė 2,1 procento atpigę farmacijos gaminiai. Sanatorijų paslaugos pabrango 5,2 procento.

Ryšių prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą nulėmė 6,6 procento atpigusios interneto paslaugos. Fiksuotojo telefono ryšio paslaugos pabrango 1,7 procento.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių didelės įtakos bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 0,7 procento pabrangusį karštą vandenį ir centralizuotai tiekiamą šilumą, 1,5 procento – būsto nuomos mokesčius, 0,7 – kietąjį kurą, 1,2 – gėles ir 2,6 procento atpigusį alų, 1 procentu – neelektrinius asmens priežiūros prietaisus, reikmenis ir priemones, 1,5 procento – atostogų išvykas, 2,2 – vaizdo aparatūrą, 0,8 – būsto priežiūros ir remonto paslaugas, 0,7 procento – duomenų apdorojimo įrenginius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją