„Su „Dahelma“ per jos akcininkus ir gana painią įmonių schemą susiję tokie asmenys kaip Gintaras Petrikas, Raimondas Petrikas ir Gintaras Skobas, advokatas Gintaras Černiauskas, Shachin Mirzoev. Įtariama, kad šioje schemoje esančios įmonės vykdė įvairius neteisėtus veiksmus, įskaitant tyčinius bankrotus, siekdamos užvaldyti svetimą turtą“, – dėstoma pranešime spaudai.

2006 m. italai Lietuvoje įkūrė įmonę „Litplastic“, įsigijo nekilnojamąjį turtą (NT) Vilniaus rajone ir planavo pradėti plastikinės vienkartinės taros gamyklą.

Vėliau, pakeitę investavimo strategiją, pardavė nekilnojamąjį turtą (NT) bendrovei „Dahelma“ ir iš dalies gautų pinigų pradėjo gamybą.

„Tačiau ją teko nutraukti, nes „Dahelma“ nevykdė savo įsipareigojimų. Kai prasidėjo teisminiai procesai dėl nesumokėtų beveik pusės milijono litų, išsiaiškinome, kad patekome į gerai organizuotų tarpusavio ryšiais susietų įmonių tinklą, kuriam, manome, vadovauja tokie nusikalstamo pasaulio asmenys kaip G. Petrikas, G. Skobas. Šiame tinkle siekiama svetimą turtą užvaldyti apgaulės būdu, o įmonėms, sukaupusioms dideles skolas, organizuojami tyčiniai bankrotai“, - rašoma „Litplastic“ pranešime spaudai.

Jame nurodomas dar vienas įtartinas atvejis: „2010 m. kreditoriams pareikalavus iškelti bankroto bylą dėl maždaug milijono litų, „Dahelma“ pateikė galimai fiktyvius dokumentus ir išvengė šios procedūros, o lygiai po metų bendrovė, pasitelkusi advokatą G. Černiauską, pasiekė, kad bankroto byla būtų iškelta vos dėl 1386,5 Lt. ir būtų paskirtas šio advokato rekomenduojamas bankroto administratorius“.

„Litplastic“ italų akcininkų advokatų surinkti ir prokuratūrai pateikti duomenys rodo, kad nukentėjusieji galėjo patekti į naują G. Petriko ir jam artimų žmonių sukurtą įmonių piramidę, kuri su patyrusių teisininkų pagalba galimai atlieka šiuos nusikalstamus veiksmus. Visi minimi įvykiai vyko po to, kai G. Petrikas jau grįžęs į Lietuvą įsteigė įmonę „Verslo projektai nuo A iki Z“, - nurodoma pranešime spaudai.

Tvirtino nesąs susijęs

G. Petriko advoktas G. Černiauskas DELFI tvirtino nesąs niekaip susijęs su bendrove „Dahelma“, išskyrus tai, kad dėl skolos už teisines paslaugas šiai įmonei iškelta bankroto byla.

„Aš pats nesu susijęs, o dėl kitų asmenų negaliu patvirtinti, nes tokios informacijos neturiu. Jie tik yra mums skolingi už teisines paslaugas. Mes parašėme teismui dokumentus, kad yra bankrotinė situacija, įmonė ilgą laiką neatsiskaito. Teismas, įvertinęs aplinkybes, priėmė tokį sprendimą. Net nežinau sprendimą priėmusio teisėjo pavardės.Aš manau, kad jie („Litplastic“ – DELFI) kaip tik turėtų džiaugtis, jog iškelta bankroto byla, jei patys nepajėgė to padaryti“, – komentavo jis.

Paklaustas, ar iš tiesų teismas skyrė jo pasiūlytą bankroto administratorių, G. Černiauskas atsakė: „Tas kas kreipiasi į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo, pagal įstatymus privalo siūlyti bankroto administratorių, priešingu atveju pareiškimas nebus tenkinamas“.

Įtarimai niekam nepareikšti

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Aidas Dzikaras DELFI patvirtino, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl turtinės žalos padarymo apgaule, dėl dokumento suklastojimo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo.

„Pačioje pradžioje mes detaliau nekomentuojame“, – sakė jis.

Paklaustas, ar tyrime minimi pranešime spaudai nurodyti asmenys, prokuroras atsakė: „Išnagrinėjus pareiškimą, pradėtas tyrimas. Įtarimai niekam nepareikšti, daugiau duomenų negalime pateikti“.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas liepos 13-ąją. Tokie tyrimai dažniausiai vyksta ne trumpiau nei pusę metų.

„Dahelmos“ bankroto administratoriaus komentaro DELFI kol kas gauti nepavyko.

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos teismas praėjusių metų vasarį konstatavo, kad G. Petrikas iššvaistė LVKB turtą, suteikdamas su koncernu EBSW susijusioms bendrovėms kreditus be turto įkeitimo ar kitų garantijų.

G. Petrikas taip pat yra nuteistas dėl Kauno investicinės holdingo kompanijos turto iššvaistymo, tačiau nuosprendį jis yra apskundęs apeliacine tvarka, jo skundas dar neišnagrinėtas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją