Italijos ir Ispanijos, kurių ekonomikos užima trečiąją ir ketvirtąją vietas euro zonoje, lyderiai susitiko aptarti, kada Madridui reikės, jeigu reikės, kreiptis pagalbos į Europos centrinį banką (ECB).

Kai kurie ekspertai būgštauja, kad jeigu Ispanijai tektų prašyti finansinės pagalbos, Italija būtų kita jos prašanti šalis, nes finansų rinkos kirstų per kitą silpniausią grandį, taip domino kaladėlių principu išversdamos silpniausias nares 17-os šalių euro zonoje.

Spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Italijos premjeras Mario Monti, Ispanijos lyderis buvo paprašytas atsakyti į klausimą, ar įmanoma, kad Madridas prašys euro zonos pagalbos, taip pat ir iš ECB.

„Vyriausybė jos nereikalauja, nes supranta, jog šiuo metu, ginant Ispanijos žmonių interesus, tai nėra būtina“, - pareiškė jis.

Vis tik M.Rajoy ir M.Monti sutarė, kad privaloma išsaugoti euro zoną ir stiprinti jos galias.

"Europa nestoja, Europa toliau juda į priekį ir tai ji daro, Ispanijai ir Italijai esant vieningesnėms nei kada nors anksčiau", - sakė 57-erių Ispanijos lyderis.

"Mūsų ryžtas išsaugoti eurą yra nepalaužiamas ir mes imsimės visų būtinų priemonių, kad užtikrintumėme jo stabilumą ir išlikimą", - pridūrė M. Rajoy.

Roma ir Madridas pakartojo savo įsipareigojimus Graikijai likti vieningos valiutos zonoje, pažymėjo jis.

Italija ir Ispanija išgyvena "gana sunkų Europos Sąjungos paauglystės laikotarpį", sakė M.Monti toje pačioje spaudos konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)