Jaunuolis įmonę kartu su seserimi Erika Prasauskiene įkūrė 2012 m. pabaigoje, tuomet jie sumanė, jog Lietuvoje galima įsitvirtinti JAV populiarius saldumynus: becukrius guminukus iš vaisių ir jų produktų.

Pirmieji įmonės gaminiai dienos šviesą išvydo prieš kelis mėnesius ir jau pradėti platinti didžiuosiuose prekybos tinkuose su prekės ženklu „Veri Beri“.

„Neslėpsiu, tokio saldumyno idėja yra ne mūsų. Turime giminių JAV, kurie dažnai aplanko, o lauktuvių atveždavo natūralių saldumynų iš vaisių, kurie mums labai patiko. Mano sesė turi mažamečių vaikų, saldumynai šeimoje visada yra aktualūs, Lietuvoje panašaus produkto neradome ir kartu ėmėmės verslo“, - pasakoja E. Presas.

Paklaustas, kodėl produkto gamybą pradėjo tik 2013 m. pabaigoje, jaunasis verslininkas paaiškina, jog ilgai truko receptų kūrimas, žaliavų paieškos, reikalingų licencijų ir leidimų derinimas.

„Anksčiau patirties gaminant maisto produktus nei vienas iš mūsų neturėjo ir manėme, kad viskas bus paprasta, tačiau ilgai užtrukome, kol pagaminome produktą. Ruošiantis gaminti saldumynus ir dokumentacijos reikėjo nemažai, įvairių žurnalų pildymų, procedūrų. Iš pradžių buvo baisu, kad teks susidurti su biurokratija, korupcija. Nežinau, gal mums pasisekė, tačiau valstybinių institucijų atstovai buvo geranoriški, konsultavo ir jokių dirbtinių trukdžių mums nesudarė“, - prisimena E. Presas.

Anksčiau brolis ir sesuo dirbo rinkodaros srityje: jis – prekių vaikams įmonėje, ji - alkoholinių gėrimų bendrovėje. Nors dabar šeimos narių sukurtas verslas jau ūgtelėjo ir turi 7 darbuotojus, investicijos kol kas neatsipirko.

„Įsigijome įrangą, su kuria verdame saldainius, tačiau tai nėra automatizuota linija, tad nemažai darome rankomis, esame kaip ir manufaktūra. Visgi į verslą jau esame investavę kelis šimtus tūkstančių: dalis kapitalo - mūsų, dalis - skolinta. Kol kas iš šio verslo neužsidirbame pakankamai, kad galėtume iš jo gyventi, tačiau einamosioms išlaidoms užtenka. Tikiuosi, kad verslas atsipirks per ateinančius porą metų“, - viliasi E. Presas.

Kai apie verslą papasakojo artimiesiems, buvo visaip

Pašnekovas dėsto, jog artimieji ir draugai labai įvairiai reagavo į jo pasirinkimą imtis verslo.

„Nuomonių buvo visokių, iš pradžių artimieji sumanymą vertino kiek skeptiškai, nes gamyba yra rimtas verslas, reikalauja didelių investicijų. Bet kai mes rimtai ėmėmės darbo, pasimatė pirmieji rezultatai, tuomet ir daugiau palaikymo atsirado“, - šypteli jis.

Jaunuolis prisimena, kad tik pradėję gamybą prie puodų stojo drauge su seserimi bei vienu samdomu darbuotoju. Dabar brolis ir sesuo daugiau laiko skiria pardavimams.

„Vien gaminti neužtenka, reikia ir parduoti“, - sako E. Presas.
Paklaustas, ar jam buvo neramu pasukti savarankiško verslo keliu, jis sako, jog baimių būta.

“Be abejo, imtis savo verslo buvo baisu, bet gal mano atveju nugalėjo jaunatviškas optimizmas ir tai, kad neturiu šeimos. Maniau, jeigu ne dabar, tuomet kada? Galiausiai nusprendžiau pabandyti“, - nesigaili E. Presas.

Bendrovės gaminami saldumynai yra ruošiami naudojant vakuuminę technologiją, kur guminukų masė apdorojama, vėliau ji išpilstoma į formas, supjaustoma ir pakuojama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)