Lietuvoje parduodami dulkių siurbliai turės būti ženklinami nauja energijos efektyvumo etikete, o parduotuvėse nebeliks neefektyvių ir elektros energijos netausojančių dulkių siurblių.

Buitinės technikos ekspertas, „ACC Distribution“ pardavimų vadovas Lietuvoje, Dainius Jaudegis pranešime spaudai aiškina, kaip veiks naujasis reglamentas.

Ar tiesa, kad šiemet rinkoje nebeliks galingesnių nei 900-ų vatų dulkių siurblių?

Taip, tiesa. Tačiau, tai nėra visiškai nauja, dar negirdėta reforma. Ji buvo pradėta vykdyti jau 2014-aisiais, tik šiek tiek lengvesne forma nei bus reikalaujama šiemet.

Tuomet siurbliai negalėjo būti galingesni nei 1600 W, o dabar - ne galingesni nei 900 W. Tačiau tai nereiškia, kad dulkių siurbliai veiks silpniau.

Gamintojai yra priversti patobulinti prietaisus, todėl pats siurbimas taps efektyvesniu: siurbliai sunaudos mažiau elektros energijos, veiks tyliau ir ilgiau bei susiurbs daugiau nešvarumų, kurie nebegrįš atgal į orą.

Šiuo metu rinkoje populiariausi yra C-D klasės siurbliai, tačiau netrukus juos dėl savo privalumų turėtų išstumti A klasės prietaisai. Be to, naujos etiketės žmonėms leis lengviau susiorientuoti ir aiškiai matant visas prietaiso savybes, išsirinkti geriausią variantą.


Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis naują dulkių siurblį?

Manau, svarbiausia įsitikinti, kad dulkių siurblys negrąžintų susiurbtų dulkių, tai yra, priklausytų A klasei pagal dulkių išleidimo kriterijų. Priešingu atveju, tai būtų ne siurbimas, o tiesiog dulkių perkėlimas į kitą kambario vietą. Pagal tai kokią dangą: kiliminę, plytelių, parketo siurbsite dažniausiai ir turėtumėte rinktis specialų antgalį.


Kuo skiriasi dulkių siurbliai tinkami kilimams arba kietai dangai?

Visoms dangoms rekomenduojamos skirtingos siurblio žarnos galvutės. Dažniausiai siurblio komplektuose galima rasti universalų standartinį antgalį, kuris yra geras, bet ne idealus. Jei norite, kad jūsų dulkių siurblys tikrai priklausytų A klasei, tai yra, susiurbtų 100 proc. dulkių nuo įvairių paviršių, rekomenduoju įsigyti specialias galvutes, kurios parduodamos atskirai.


Kuo skiriasi paviršių galvutės? Kokia galvutė efektyviausia susiurbia augintinių šerius?

Pavyzdžiui, auginant naminius gyvūnus reikėtų rinktis dulkių siurblį su antgaliu, vadinamu „Turbo brush“ arba „Pet brush“. Tai toks besisukantis šepetys, surenkantis visus augintinio šerius. Jis tinkamas ir kilimams, nes pakelia visus kilimo plaukelius ir po jais išsiurbia susikaupusius nešvarumus. Turint parketą, reikėtų ieškoti specialaus, jam tinkančio antgalio.

Pastarasis pasižymi minkšta šepetėlių apačia, nebraižančia parketlenčių, kurios ne tokios atsparios kaip plytelės.


Kokį siurblį rekomenduotumėte astma sergantiems arba alergijų turintiems žmonėms?


Jie turėtų atkreipti dėmesį į dulkių išpūtimą. Patarčiau įsigyti tik A klasei priklausančius dulkių siurblius. Nesvarbu, kaip jie surenka dulkes, svarbiausia, kad jų nebegrąžintų į orą. Taip pat anksčiau buvo manoma, kad siurbliai su vandens filtrais geriausiai sulaiko dulkes ir alergenus, bet dabar jie pakeičiami vandens nenaudojančiais siurbliais su „HEPA filtrais“. Kuo aukštesnė „HEPA filtro“ klasė, tuo jis geriau sulaiko įvairias daleles. Alergiją turintiems ar astma sergantiems žmonėms nerekomenduočiau rinktis cilindrinio dulkių siurblio, nes valant jo cilindrą, dalis dulkių gali pasklisti ore ir sudirginti odą arba sukelti alergiją.


Ką patartumėte daryti, kad dulkių siurblys tarnautų ilgiau?


Kartais žmonės į mus kreipiasi manydami, kad jų dulkių siurblys nebeveikia arba, kad jis siurbia prasčiau.

Tačiau dažniausia šio trukdžio priežastis būna pažeistas arba neišvalytas filtras. Kartais praplyšta maišelis arba filtras užsineša dulkėmis ir šiukšlėmis. Todėl po dviejų, trijų siurbimų kaskart pažiūrėkite, kaip jie atrodo.

Tinkamai prižiūrint šį namų ruošos pagalbininką, ilgėja jo variklio tarnavimo laikas, o siurbimo trauka - nemažėja.

Tikiuosi, šie patarimai renkantis naują dulkių siurblį jums pasitarnaus ir pagrindinius namų ruošos vargus pavers vienu dideliu malonumu. Tik nepamirškite, rinkitės ne pagal vardą, o pagal savo poreikius ir atsižvelgdami į dulkių siurblių klases.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (240)