„Matome, kad augimas galėtų spartėti 2015-2016 m. Tačiau iš krizės duobės dar neišsiropštėme ir viską piešti rožinėmis spalvomis yra dar per anksti“, - antradienį Seime pristatydamas kitų metų biudžeto projektą kalbėjo finansų ministras.

Kitąmet, atsižvelgiant į planuojamą 3,4 proc. ekonomikos augimą, į biudžetą planuojama surinkti beveik 3 proc. daugiau lėšų, tačiau išlaidos taip pat bus beveik milijardu didesnės.

Tai lems ir sprendimas atstatyti sumažintus atlyginimus valdininkams, statutiniams pareigūnams, teisėjams ir politikams. Tam biudžeto projekte numatyta 215 mln. Lt. Tačiau lėšų per krizę sumažintoms senatvės pensijoms vis dar nerandama.

Apsižodžiavo dėl valdininkų algų

Buvęs premjeras ir dabartinis opozicijos lyderis Andrius Kubilius teiravosi, ar keldamas atlyginimus valdininkams ministras negali rasti 100 mln. Lt atlyginimų kultūrininkams didinimui.

„Ar taip ir liksite šio ciniško biudžeto autoriumi“, - teiravosi A. Kubilius.

Tuo metu R. Šadžius atrėžė, kad tai lemia Konstitucinio Teismo sprendimai dėl buvusios A. Kubiliaus Vyriausybės veiksmų.

Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Raimundas Markauskas dėl kontrabandos masto abejojo, ar pavyks surinkti planuojamus mokesčius iš akcizų.

Tačiau R. Šadžius tvirtino, kad kitų metų planas yra kiek mažesnis nei buvo įrašytas šiems metams, nes kitų metų biudžete įrašytas maždaug 2 proc. mažesnis surinkimas nei buvo projektuotas šiems metams. To prireikė pamačius, kad šiemet akcizų surinkimo planas nevykdomas.

„Planuodami kitų metų akcizų pajamas atsispiriame nuo šių metų surinkimo. Jeigu stiprinsime kovą su kontrabanda, turėsime viršplaninių pajamų ir galėsime jas nukreipti valstybės skolos mažinimui“, - atsakė ministras.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Rimantas Jonas Dagys skaičiuoja, kad didinant pensijas bent tiek, kiek didėjo infliacija, prireiktų vos 80 mln. Lt.

„Tai nėra didelė suma“, - tvirtino Seimo narys.

Tuo metu R. Šadžius laikosi priešingos nuomonės – pensijoms per metus skiriama 8 mlrd. Lt.

„Pripažįstu, kad tai yra labai apmaudu, bet kitiems metams galimybių didinti pensijas nėra“, - sakė finansų ministras.

Rimantas Šadžius
Numatoma, kad į valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetus kartu su Europos Sąjungos lėšomis 2014 m. įplauks 29,7 mlrd, Lt pajamų, arba 2,8 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet. Tuo metu išlaidos kartu su ES lėšomis turėtų būti 30,58 mlrd. Lt. 2014 m. planuojamas valdžios sektoriaus deficitas – 1,9 proc. BVP.

Biudžeto projekte numatyta, kad 2014 metais Vyriausybė galės pasiskolinti iki 7,7 mlrd. Lt. Iš jų 3,5 mlrd. Lt turėtų būti skirta 2015 m. išpirkti euroobligacijų emisiją, o 0,8 mln. Lt – indėlių draudimui.

Kitąmet daugiausiai pajamų tikimasi surinkti iš mokesčių banginio – pridėtinės vertės mokesčio – 9,7 mlrd. Lt, akcizų – 3,48 mlrd. Lt, pelno mokesčio – 1,55 mlrd. Lt, gyventojų pajamų mokesčio – 1,45 mlrd. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)