Ūkio ministerijos ir "Litexpo" užsakymu "Sintagma" suprojektavo ir įdiegė Lietuvos paviljono kompiuterinę informacinę sistemą. Visa informacija apie Lietuvą pateikta internete ir paviljono informaciniuose terminaluose, vadinamuose "infokioskais". Terminalams panaudoti standartiniai IBM PC tipo kompiuteriai su prisilietimams jautriais monitoriais. Didelį sistemos patikimumą užtikrina du vienas kitą pakeičiantys IBM RS/6000 serveriai.

"Sintagmos" ir "Litexpo" vadovai siūlo parvežtuosius terminalus ir specialiai parodai parengtą informaciją apie šalį parodyti Lietuvos gyventojams.

"Tik nedaugelis mūsų galėjo nuvykti į Hanoverį apžiūrėti, kaip atrodome tarp kitų šalių. Kuriant informacinę sistemą dirbo daug profesionalų, todėl pasauliui pateikta labai įvairių, išsamiai parengtų žinių apie Lietuvą. Šiai EXPO parodai pasirenga itin gerai, todėl būtų gaila, kad tiek darbo ir lėšu kainavęs projektas būtų neparodytas Lietuvoje", - mano "Sintagma sistemos" generalinis direktorius Evaldas Drąsutis.

Žinios apie šalį suskirstytos į 10 temų: Lietuvos ūkis, kultūra, pramonė, prekyba, istorija, sportas ir kt. Medžiaga pateikiama trimis lygiais pagal informacijos intensyvumą. Sistemos struktūra suprojektuota taip, kad būtų lengvai suvokiama paprastam lankytojui. Be to, sistemoje įdiegtas sinonimų žodymas praplečia paieškos rezultatus. Į Expo 2000 informacinę sistemą buvo integruotas visas angliškas ir aktualus šiai parodai lietuviškas sinonimų žodynas. Visa informacija "infokioskuose" pateikiama trimis kalbomis - lietuviški, angliškai ir vokiškai.

Dėl pateiktos informacijos apie Lietuvą universalumo Seimas jau pareiškė norą turėti vieną iš EXPO terminalų. Kelis informacinius terminalus norėtų įsirengti "Litexpo" parodų rūmai.

"Ko gero, pirmą kartą į vieną sistemą surinkta ir suprantamai, profesionaliai pateikta visa informacija apie Lietuvą. Siūlome ją panaudoti valstybės interesams, tačiau derėtų ir gyventojams parodyti. Galbūt vertėtų dalį terminalų perduoti Turizmo departamentui, savivaldybėms ar kitoms organizacijoms. Tačiau galutinį žodį čia turėtų tarti Ūkio ministerija", - informacinės sistemos panaudojimu susirūpinęs "Litexpo" direktorius Aloyzas Tarvydas.

Aptariant informacinės sistemos panaudojimo galimybes vienas iš siūlymų buvo surengti kilnojamą "infokioskų" parodą- taip EXPO ekspoziciją galėtų pamatyti didesnė Lietuvos gyventojų dalis. Be to, siūloma parengtą informaciją pateikti oficialiame Lietuvos interneto puslapyje, kuris iki šiol neišsiskyrė žinių gausa. Pasaulinei parodai skirtos kompiuterinės sistemos sukūrimo, integravimo ir priežiūros kaina - 764 tūkst. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją