Valiutų pardavėjai teigia, kad, rinkimus Graikijoje laimėjus „Syrizos“ partijai, šalies likimas tampa neaiškus. Minėtosios politinės jėgos lyderis Alexis Tsiprasas jau pažadėjo svarstyti Graikijos skolų klausimus.

Politikas taip pat pažadėjo keisti daugumą taupymo priemonių, kurias, mainais į finansinę pagalbą, buvo pritaikiusi Graikijos valdžia.

Graikijai svarbioji Trijulė jau praeitis“, – paskelbus rinkimų rezultatus, pareiškė A. Tsiprasas, turėdamas omenyje tris didžiausius šalies skolintojus – Europos Komisiją, Europos centrinį banką ir Tarptautinį valiutos fondą.

Šiuo metu Graikijai taikoma šalies ūkio gelbėjimo programa oficialiai baigiasi vasarį. Ekonomikos specialistai teigia, kad bus siekiama bent jau trumpalaikio susitarimo, tačiau laukia labai sudėtingos derybos.

„Galima tikėtis keblumų su Trijule, nes A. Syriza siekia oficialaus skolos restruktūrizavimo, tačiau laužo rinkėjams duotus pažadus apie mokesčių mažinimą, valstybės išlaidų didinimą ir minimalaus atlyginimo didinimą“,– sako „Capital Economics“ vyriausiasis Europos ekonomikos specialistas Jonathanas Loynesas.

Azijos rinkoje euras paskutinį kartą buvo pardavinėjamas už 1,1169 dolerio. Tai reiškia, kad po pastarųjų nuostolių pavyko bent minimaliai atsitiesti.

„Kol nesužinosime, kokia yra naujosios Graikijos valdančiosios partijos pozicija skolos klausimu, dėl euro negalėsime būti ramūs“, – pažymi Jasonas Hughesas iš „CMC Markets“.

J. Hughesas teigia, kad 1,10 dolerių riba eurui yra labai svarbi. Jeigu ji bus peržengta, laukia rimtos problemos.

„Blogiausia, kas gali nutikti – Graikijos pasitraukimas iš euro zonos. Rinkų reakcija į tokius pokyčius tikrai nebūtų pati geriausia“, – pažymi Jasonas Hughesas.

Praeitą savaitę pasklidusi žinia apie naują Europos centrinio banko inicijuotą ekonomikos skatinimo programą prisidėjo prie euro kritimo.

Vartotojų kainos euro zonoje gruodį pirmą kartą po 2009 metų pasiekė neigiamą ribą. Taip nutiko infliacijai netikėjai pagilėjus 0,2 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (603)