Organizuota kelione laikomos kartu įsigytos skirtingos paslaugos, pavyzdžiui, skrydžiai, nakvynė ir automobilio nuoma. EP dėka numatyta, kad, jei skirtingos kelionės paslaugos įsigyjamos vienu mokėjimu - nesvarbu, internete, biure ar telefonu, tokiam užsakymui galioja tos pačios teisės kaip ir organizuotiems keliautojams.

Prieš parduodamas kelionę, jos organizatorius ar agentas turės paaiškinti klientui, ar tai organizuota kelionė, kokios yra keliautojų teisės ir kas atsakingas už tinkamą kelionės paslaugų vykdymą, taip pat su kuo reikėtų susisiekti iškilus sunkumams. Apytikslis išvykimo ir grįžimo laikas, taip pat papildomos įmokos, rinkliavos ar jų rūšys - tai dalis išankstinės informacijos, kurią EP narių dėka keliautojams privalės pateikti kelionių organizatoriai ar jų agentai.

Europos Parlamentui pavyko įtraukti pirkėjo teisę atšaukti kelionę ir atgauti sumokėtus pinigus, jei organizuotos kelionės kaina pakyla daugiau kaip 8 proc. arba atsiranda nepaprastų aplinkybių, pavyzdžiui, įvyksta stichinė nelaimė arba teroro išpuolis. Jei dėl tokių nenumatytų ir neišvengiamų aplinkybių keliautojams nesudaroma galimybė laiku grįžti namo, kelionės organizatorius turės nemokamai suteikti įsigytos kelionės lygį atitinkančią nakvynę iki trijų parų. Organizatoriai taip pat turės būti apsidraudę savo atsakomybę nemokumo atveju, kad keliautojai galėtų nemokamai grįžti į pradinį tašką ir atgauti pinigus.

Be tradicinių kelionių paketų, naujose taisyklėse apibrėžiamas ir "susijusių kelionės paslaugų rinkinys", kai, pavyzdžiui, nusipirkęs lėktuvo bilietus turistas tame pačiame tinklalapyje nukreipiamas įsigyti viešbutį ar automobilio nuomą, ir tokios papildomos paslaugos įsigyjamos per 24 val. Taip įsigiję kelionę asmenys bus apsaugoti nuo įmonių nemokumo, tačiau negalės tikėtis visos organizuotoms kelionėms taikomos apsaugos.

Taisyklių projektui jau yra pritarusi ES Taryba, todėl po EP pritarimo nebeliko kliūčių joms įsigalioti. ES valstybės turės dvejus metus joms perkelti į savo teisę ir dar papildomą pusmetį pasirengti jas taikyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)