Europos Tarybos Pirmininkas Donaldas Tuskas pasakė, kad vis dar įmanoma pasirašyti Išsamų ekonomikos ir prekybos susitarimą (CETA), kaip planuota, o Kanados Prekybos ministrė teigė, kad susitarimas „dar gyvas“.

Tačiau Belgija yra pareiškusi, kad negali pasirašyti susitarimo, nes prancūzakalbės šalies dalys jam nepritaria. Prieš pasirašant susitarimą, jam turi pritarti visos 28 ES šalys.

Tai ambicingiausias ES laisvosios prekybos susitarimas iki šiol, jo pasirašymas bręsta jau septynerius metus. Kitų 27 ES narių vyriausybės jam pritaria.

Deja, pirmadienį, Belgijos Ministras Pirmininkas pranešė Šarliui Mišeliui, kad nebuvo sulaukta vieningo pritarimo iš šalies federalinių, regioninių ir Bendrijos institucijų, todėl viltys, kad susitarimas bus pasirašytas ketvirtadienį, žlugo. Jis pranešė, kad Valonija – 3,6 mln. gyventojų turintis, socialistinių pažiūrų piliečių dominuojamas regionas – ir kitos dvi įstaigos susitarimui prieštarauja.

Nepaisant prastų naujienų, D. Tuskas, pirmadienį, pasikalbėjęs su Kanados Ministru Pirmininku Justinu Trudeau, neprarado optimizmo. Savo „Twitter“ paskyroje jis parašė: „Kartu su MP Justinu Trudeau manome, kad ketvirtadienio susitikimas vis dar įmanomas. Raginame visas suinteresuotas šalis ieškoti sprendimo. Laiko dar yra.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)