Lietuvos turizmo departamento vadovė Raimonda Balnienė tvirtina, kad jie mielai atvažiuotų į Lietuvą, tačiau pagrindinis trukdis – lėtas vizų išdavimas. Lietuvos užsienio reikalų ministerija atsižvelgia į situaciją ir nuo gegužės į konsulatą Minske planuoja siųsti keturis žmonės.

„250 tūkst. turistų iš Baltarusijos, kurie autobusais važiuodavo į Krymą ir Bulgariją, nebeturi, kur važiuoti. Krymas užsidarė, o visi galimi kelialapiai į Bulgariją yra išparduoti. Tai būtų kasdien po 50 autobusų su baltarusių turistais. Turistai su malonumu pasirinktų artimesnes šalis, labai tiktų Lietuvos pajūris ir kiti kurortai. Tačiau yra viena maža problema – vizos“, - DELFI sakė ji.

Pasak pašnekovės, Lietuvos konsulatas Minske nepajėgus išduoti daugiau vizų nei išduoda dabar.

Raimonda Balnienė
„Mes pabandėme asmeniškai užsiregistruoti internetu vizai gauti mūsų konsulate Minske, tačiau šiais metais neskiria datos dokumentams atnešti. Turime visas kopijas ir galime pateikti įrodymus“, - tvirtino ji.

Turų operatoriai, pasak jos, per dieną gali gauti 400 turistinių vizų. „Visi norintys negauna vizų“, - sakė ji, pridūrusi, kad Minske veikia 157 turizmo įmonės.

Turizmo departamentas skaičiuoja, kad 250 tūkst. baltarusių per 10 dienų atostogas galėtų išleisti apie 1,5 mlrd. Lt, o vien už vizas šie turistai sumokėtų 56 mln. Lt. Viena viza kainuoja 65 eurus.

Pasak R. Balnienės Baltarusijos verslininkai raštu kreipėsi į Turizmo departamentą prašydami išspręsti problemą su vizomis. Su panašiu prašymu kreipėsi ir Nacionalinė SPA asociacija.

„Jie skaičiuoja, kad jeigu paimtume nors 10 proc. šių turistų ir jeigu jie mūsų kurortuose pabūtų 7 dienas, jie paliktų 50 mln. Lt. Tai yra labai didelė problema. Būtų galima padidinti eksportą, nes turizmas yra eksportas, o investuoti reikėtų nedaug“, - tvirtino R. Balnienė.

Šią problemą trečiadienį ji ketina pristatyti premjerui Algirdui Butkevičiui.

Praėjusiais metais Lietuvoje lankėsi 420 tūkst. turistų iš Baltarusijos, o vizų šios šalies piliečiams išduota 230 tūkst.

Baltarusiai pirmauja tarp visų turistų Lietuvoje, per dieną vienas baltarusis išleidžia 518 Lt.

Pašnekovės žiniomis, Lietuvos konsulate Minske dar galima būtų įsteigti 5 darbo vietas. Šiuo metu Minske dirba 17 konsulinių darbuotojų.

„Žinau, kad trūksta konsulinių darbuotojų. Tačiau per sezoną galbūt galima būtų komandiruoti juos iš kitur“, - svarstė R. Balnienė.

Siųs papildomus žmones

Lietuvos užsienio reikalų ministerija į vizų tarnybas Baltarusijoje nuo gegužės skirs keturis papildomus diplomatus.

„Reaguodami į pastarųjų metų turistų srautų augimo tendencijas bei artėjantį reikalavimą nuo 2015 sausio visoms Šengeno šalių atstovybėms ir konsulatams nuskaityti  vizos pareiškėjų biometrinius duomenis, esame nusprendę siųsti papildomai diplomatų. (…) Vizų tarnybos yra pasirengusios aptarnauti realius keliautojų srautus“, - DELFI sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė .

Taip pat ji atkreipė dėmesį, kad Lietuva nė kiek neatslieka pagal vizų išdavimo skaičių nuo kaimyninės Lenkijos.

„Vizų išdavimas atspindi realų poreikį atvykti į šalį. Šiemet per pirmuosius mėnesius turime nedidelį keleto procentų augimą. Ambasada Minske ir konsulatas Gardine išdavė per 230 tūkst. vizų. Tai - beveik 20 procentų daugiau nei 2012 m. Lenkija, turinti nepalyginamai didesnį turizmo potencialą ir platesnį vizų tarnybų tinklą, išdavė labai panašų vizų skaičių - apie 270 tūkst.“, - tvirtino R. Jakilaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (432)