Nuostoliai susidarė priverstinai įjungiant į darbą Lietuvos elektrinę Elektrėnuose ir Kruonio akumuliacinę hidroelektrinę, pranešama "Lietuvos energijos" penktadienį išplatintame pranešime spaudai.

Šiose elektrinėse gaminamos elektros savikaina yra kur kas didesnė nei pagamintosios Ignalinoje. Be to, sustabdžius IAE "Lietuvos energija" buvo priversta nutraukti elektros eksportą ir skolintis elektros energiją iš Latvijos ir Rusijos energetikos sistemų.

IAE buvo priverstinai stabdoma liepos 28-ąją ir rugpjūčio 2-ąją dienomis.

Praėjusį penktadienį jėgainės apsaugos sistemos sustabdė veikiantį antrąjį bloką, nes nustojo veikti vienintelis trečiasis turbogeneratorius. Tuomet IAE informavo, kad turbogeneratorius nustojo veikti, kai "netikėtai buvo pažeistas vienas išjungiklis 330 kilovoltų įtampos pastotėje".

Sekmadienio rytą antrasis reaktorius buvo paleistas, tačiau jau pirmadienį buvo vėl sustabdytas. IAE apsaugos sistemos paleido klaidingą aliarmo signalą dėl neatsakingai dirbusio rangos bendrovės darbininko, kuris aštriu geležies lakšto galu pažeidė vieną kabelį.

IAE antrasis blokas buvo vėl paleistas trečiadienį prieš pat vidurdienį.

Pirmasis jėgainės reaktorius kapitaliniam planiniam remontui, truksiančiam penkis mėnesius, sustabdytas gegužės pradžioje

Pasak "Lietuvos energijos" pranešimo, Ignalinos atominės elektrinės veiklos sutrikimai šalies vartotojams jokių neigiamų pasekmių neturėjo - jiems elektros energijos tiekimas nebuvo ribojamas.

IAE pagamina maždaug 70 proc. Lietuvoje pagaminamos elektros energijos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją