Patys jaunieji verslininkai teigia, kad idėja atsirado nuo poreikio sukurti paslaugą, kuri būtų naudinga jiems patiems, o galiausiai – taptų globaliu produktu. Jeigu sėkmingą idėjos startą galima būtų laikyti puse nudirbto ateities darbo ją įgyvendinant, tuomet neabejotinai jaunieji lietuviai abiem kojom tvirtai žengia teisingu keliu: 2011-ųjų metų rudenį Kalifornijoje vykusios technologijų inovacijų konferencijos „DEMO Fall 2011“ metu „Pinevio“ buvo pirmoji istorijoje lietuvių kompanija, pristatinėjanti savo produktą Silicio slėnyje.

Vijant globalų idėjos plėtros planą, jo šaknis verslininkai leidžia Lietuvoje: artimiausiuose planuose – start-up‘ų ekosistemos centras, trauksiantis užsienio kompanijų dėmesį bei investicijas į Lietuvą.

- Kas lėmė, jog būtent JAV tapo jūsų svajonių įgyvendinimo šalimi?

- JAV ir tiksliau Silicio slėnis yra pasaulinis inovacijų centras, kur per daugelį metų susiformavo idealios sąlygos jauniems verslams gimti ir augti. Čia talentingiausi pasaulio žmones atvažiuoja pakeisti pasaulio, todėl labai džiaugėmės atsidūrę tokioje įkvepiančioje aplinkoje. Silicio slėnyje mes žengėme tik pirmuosius žingsnius svajonių įgyvendinimo link, tačiau labai džiaugiamės tai padarę karjeros pradžioje.

- Nuo ko prasidėjo Jūsų verslo idėja?

- Nuo problemos. Aš nuoširdžiai tikiu, kad technologijų pagrindinis uždavinys yra gerinti mūsų gyvenimą, sprendžiant problemas, kurios atrodo sunkiai įveikiamos. Mes siekiame išspręsti problemą aktyviems socialinės medijos vartotojams, kuriais esame patys. Problema, kad dėl didžiulio informacijos bombardavimo yra sunku atsirinkti, kas įdomiausia šiandien. Identifikavę problemą savo rutinoje, pradėjome galvoti, kaip ją spręsti, ir po truputi pradėjo aiškėti sprendimo būdas – Pinevio.com

- Ilja Laurs – pirmasis lietuvis, įsikūręs Silicio slėnyje, - liepos 12-15 dienomis vykusio Pasaulio Lietuvių Jaunimo Susitikimo metu sakė, jog „idėja yra niekas, įgyvendinimas yra viskas“. Ar pritariate?

- 100 proc. tiesa. Sėkmingus start-up'us, nuo nesėkmingų skiria dažniausiai ne idėja, o komandos talentas, sėkmė ir įgyvendinimo greitis.

- Ar dirbant kartu buvo nesėkmingų akimirkų, kai norėjosi viską mesti ir atsisakyti sumanymo?

- Tokios akimirkos yra visada šalia. Iš pradžių jas išgyventi yra gana sunku, tačiau su patirtimi pradedi jas “gaudyti” ir suprasti, kad rytoj bus nauja diena ir naujas požiūris, kuris atrodytų neišsprendžiamas problemas padės išspręsti. Būtent sunkūs momentai ir lemia, ar būsi sėkmingas, ar ne, nes išeitis visada yra. Reikia tik tikėjimo, kad eini geru keliu, ir pasitikėjimo savimi, kad tikrai žinai, ką darai.

- Kuo skiriasi galimybės pradėti savo verslą JAV ir Lietuvoje?

- Lietuvoje start-up'ų ekosistema yra labai jauna. Silicio slėnis turi beveik šimtmečio tradicijas, infrastruktūrą, žinias ir “protingus” pinigus, kurie yra būtini start-up'ų vystymuisi. Taipogi, Amerikos kultūra, skatinanti greitai testuoti, atmetinėti nepavykusias idėjas ir judėti toliau, yra priešinga Europiniam mąstymui, kad viena nesėkmė – ir žmogus nurašytas. JAV, priešingai, nesėkmių kiekis yra kokybės kortelė, nes būtent per nesėkmes žmogus išmoksta svarbiausias pamokas, kurių nedarys vėliau. Darys kitas.

- Lietuvos ‚startuoliams‘ šių metų balandžio mėnesį organizavote renginį „Startup Monthly Vilnius 2012“. Ar tai ženklas, kad su savo idėjomis grįžtate atgal į Lietuvą?

- Visada norėjome grįžti į Lietuvą ir jai dirbti. Taip, „Startup Monthly Vilnius“ konferencija parodė didžiulį lietuvių potencialą, tačiau reikia įdėti daug sunkaus darbo, kol Lietuvos start-up‘ų ekosistema pasieks augimo stadiją ir atsiras daugiau “sėkmės istorijų”. Dabar, kai matome, kad galime sukurti kažką svarbaus ir ilgalaikio Lietuvoje, esame tikrai laimingi. Mes norime pritraukti pasaulines investicijas į Lietuvą ir manau tik laiko klausimas kada tai pradės vykti nuolatos.

- Kokie Jūsų artimiausi tikslai?

- Tam, kad Startup Monthly Vilnius konferencija nebūtų vienkartinė sėkmės istorija, rudenį Vilniaus centre atidarome pasaulinio lygio bendradarbiavimo ir renginių centrą – The Switch. (www.theswitch.lt ) Šio centro tikslas yra užtikrinti, kad panašus renginiai kaip Startup Monthly Vilnius įvyktų Lietuvoje nuolatos, pritraukiant pasaulinio lygio mentorius, savo sričių specialistus, kurie mokytų mūsų talentus startupų amato. The Switch nuolatos dirbų perspektyviausi Lietuvos ir aplinkinių šalių startupai. Siekiame, kad The Switch taptų Lietuvos startupų ekosistemos centru, glaudžiai dirbančiu su jau veikiančiais akceleratoriais ir vietiniu rizikos kapitalu.

Rugsėjo 21 d. viso pasaulio lietuvių dėmesį ir vėl pritrauks Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas. Jau tradiciniu tapęs kasmetinis renginys šiais metais vyksta Čikagoje, JAV. Vienai dienai renginio “namais” tapsianti Čikaga pasirinkta neatsitiktinai. Čia gyvena didžiausia JAV lietuvių bendruomenė, be to smarkiai išvystyti Lietuvai aktualiausi verslo sektoriai: gamybos, informacinių technologijų, biotechnologijų. Forumo pavadinimas – „Lietuva: strateginiai vartai į Europą“ – atskleidžia esminį šių metų PLEF 2012 tikslą: kviesti domėtis verslo ir investicijų galimybės Lietuvoje, atveriančioje vartus į daug platesnes rinkas.

Pasaulio lietuvių ekonomikos forumo organizatorė Lietuvos verslo konfederacija, bendradarbiaudama su organizacija „Global Lithuanian Leaders“, kviečia skaityti keturių įkvepiančių sėkmės istorijų ciklą apie savo svajones bei tikslus Jungtinėse Amerikos Valstijose jau įgyvendinusius ir profesinių aukštumų pasiekusius tautiečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)