„Mokesčių pakeitimų šiuo metu apskritai nereikia ir tokia suma, kokia reikalinga pensijų kompensavimui, yra visiškai galima iš ekonomikos augimo.Tam šiemet yra numatyta nedidelė suma, o kitais metais tai taip pat galima padaryti. Juo labiau, kad tiek teisėjų, tiek valstybės tarnautojų atlyginimams šiemet buvo įdėta 250 mln. Lt be jokių mokesčių pakėlimo. O pensijoms ne ką daugiau tereikia“, - DELFI penktadienį sakė D. Grybauskaitė.

Ji tvirtino, kad šiuo metu nereikia gąsdinti žmonių naujais mokesčiais.

„Aš manau, kad žaisti, spėlioti ir nusišnekėti niekam nereikėtų. Ypač valdančiosios daugumos politinėje taryboje. Kompensuoti pensijas privaloma ir nereikia žmonių gąsdinti įvairiais mokesčiais, tai įmanoma padaryti iš ekonomikos augimo“, - sakė šalies vadovė.

„Artimiausiu metu reikia stabilumo, mėginti sąžiningai ir be korupcijos naudoti struktūrinius fondus Lietuvos ekonomikos naudai ir baigti priešrinkiminius nusišnekėjimus“, - paklausta, ar apskritai matytų mokesčius, kuriuos Lietuvoje reikėtų peržiūrėti, atsakė prezidentė.

„Aš manau, kad mokesčius reikia keisti tik tuomet, kai jie blogai veikia, yra krizė arba kažkoks sukrėtimas, nes kiekvienas mokestis yra politinis instrumentas. Jis priklauso nuo siekiamo tikslo. Jeigu norime sumažinti biudžeto deficitą, tuomet apie tai ir turime kalbėti, o dabar deficitas mažėja, ekonomika auga. Kas čia, karo metas, kad mokesčius reikėtų keisti?“, - pridūrė šalies vadovė.

DELFI primena, kad Vyriausybė planuoja per trejus metus pensininkams išmokėti 443 mln. Lt: 88,6 mln. Lt šiemet ir po 177 mln. Lt kitais ir dar kitais metais.

Iš pradžių valdantieji planavo šiuos pinigus surinkti 20 proc. padidinę viso alkoholio akcizus, vėliau perėjo prie siūlymo apmokestinti visus automobilius ir šiek tiek mažiau didinti akcizus. Galiausiai apsistota ties ketinimais didinti alkoholio apmokestinimą.

Swedbank“ banko vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis DELFI taip pat yra sakęs, kad kompensacijoms pinigų turėtų pakakti gaunant papildomai lėšų iš ekonomikos augimo.

„Šiemet reikalinga suma yra labai maža lyginant su tuo, kiek kiekvienais metais išleidžia valdžios sektorius. Pavyzdžiui, šiemet per visus biudžetus valstybė paskirtys 37 mlrd. Lt. Tai kas yra 90 mln. Lt lyginant su šia suma? Mažiau nei 0,01 proc. Kitais metais net nebūtina įvedinėti papildomų mokesčių, nes vien dėl ekonomikos ir biudžeto pajamų augimo atsiras papildomi 800 mln. Lt, kuriuos bus galima paskirstyti įvairiausiems tikslams“, - anksčiau tvirtino N. Mačiulis.

Prezidento rinkimai ir Europos parlamento rinkimai vyks šią gegužę. Antrosios kadencijos sieks ir prezidentė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (337)