Buvusią fabriko vadovę sužlugdė perdėtas prabangos pomėgis, pareiškė ekspertas, susipažinęs su šiuo metu šalies teisme nagrinėjama pašarų pirkimo byla.

Ant teisiamųjų suolo šalia A. Šareiko – Lietuvos pilietis Valdemaras Norkus, buvęs pašarų tiekimo įmonės „Daimas“, kuriai priklauso 100 proc. rusų kompanijos „Russkom-R“ akcijų, direktorius, informuoja nn.by.

55-erių A. Šareiko laikėsi užtikrintai, nepaisant to, kad tiriamajame izoliatoriuje ji praleido pusantrų metų.

Be A. Šareiko ir V. Norkaus teisiami dar penki asmenys: Nadežda Semčenkova, Jevgenijus Konovalčenka, Nikolajus Komarovas – buvę generalinės direktorės pavaduotojai, Vladimiras Jaremcevičius, vyriausiasis fabriko ekonominių ryšių specialistas ir Michailas Razživinas, „Russkom-R“ generalinis direktorius.

N. Komarovui po 10 mėnesių tiriamajame izoliatoriuje buvo skirtas namų areštas, V. Jaremcevičiui šiuo metu uždrausta išvykti iš šalies.

A. Šareiko advokatė prašė pakeisti kardomąją priemonę, nes, anot jos, klientė serga keliomis chroninėmis ligomis, kurios gali kelti grėsmę jos gyvybei, be to, A. Šareiko sulaukė pensinio amžiaus. Kitų teisiamųjų advokatai irgi prašė pakeisti kardomąsias priemones.

Teisėjas visus prašymus dėl kardomųjų priemonių pakeitimo atmetė.

Pasak nn.by, A. Šareiko vadovaujamas Vitebsko broilerių paukščių fabrikas buvo tarp 20-ies pelningiausių Baltarusijos įmonių.

A. Šareiko buvo mėgiama darbuotojų ir apskritai visame Vitebske. Daugelis žmonių laikė jos suėmimą neteisėtu.

Straipsnis, pagal kurį A. Šareiko apteikti kaltinimai, numato iki 10 metų laisvės atėmimo su turto konfiskavimu.

Primename, kad A. Šareiko sulaikė 2014 m. rugpjūtį, įtariamą piktnaudžiavus tarnybine padėtimi.
2012 m. ji pasirinko rusų „Russkorm-R“, o ne baltarusių „Ekomol“ paslaugas, nors „Russkorm-R“ kainos buvo didesnės. Tyrėjų teigimu, dėl tokio A. Šareiko sprendimo įmonė patyrė apie 4 mlrd. rublių nuostolį.

Moteris kaltinama piktnaudžiavusi tarnybine padėtimi – kelerius metus jos įsakymu įmonė padidinta kaina pirko kombinuotuosius pašarus iš užsienio kompanijos, kuriai vadovavo Lietuvos verslininkas, jos meilužis, rašo Baltarusijos valdžiai palankus sputnik.by.

„Niekas neatšaukė amžino dėsnio, kad anksčiau ar vėliau paslaptys išaiškėja. Anksčiau ar vėliau teisėsaugininkai būtų susidūrę su Vitebsko broilerių paukščių fabriku, bet visa tai paspartino prabangaus A. Šareiko namo statybos Vitebske“, – mano teisės specialistas, kurį kalbina sputnik.by.

Jo teigimu, niekam ne paslaptis – teisėsaugos institucijos ir kitos instancijos sulaukė signalų, kad A. Šareiko su septyneriais metais jaunesniu meilužiu ir kompanionu statosi šeimos dvarą Vitebske.

Kaip teisme skaitydamas kaltinimą pranešė prokuroras, A. Šareiko dėl savo neteisėtos veiklos labai greitai pasistatė 240 kvadratinių metrų ploto kotedžą ir nusipirko elitinę buitinę techniką.

„Iš čia jos pomėgis prabangiems egzotiniams kurortams. Ji nuėjo tipinį filmo „Maskva netiki ašaromis“ veikėjos kelią. Prieš 55 m. Baltarusijos glūdumoje gimusi mergaitė dėl savo darbštumo įstojo ir baigė universitetą, ne tik įkūrė įmonę, ši suklestėjo, ji tapo senatore. Bet didžiausiu prizu jau nebejaunai Annai tapo jos meilužis, kompanionas Valdemaras Norkus“, – mano neįvardytas pašnekovas.

Anot jo, buvo neįmanoma nepastebėti, kaip pasikeitė A. Šareiko, tiek išoriškai, tiek iš vidaus, kai šalia jos vis dažniau ėmė rodytis impozantiškas lietuvis verslininkas.

„O ir įmonės reikalai vis gerėjo“, – pridūrė ekspertas.

„Sputnik“ pašnekovas priminė, kad valstybės kaltintojas, skaitydamas kaltinimą, akcentavo teismo dėmesį į tai, kad A. Šareiko ir jos kompanioną sieja ne tik verslo reikalai.

„A. Šareiko nepalaikė baltarusių gamintojo, pirko pašarus iš savo sugyventinio – lietuvio verslininko“, – pareiškė prokuroras.

Ekspertas pabrėžė, kad baudžiamojoje byloje taip pat turima duomenų apie tai, kad A. Šareiko ir V. Norkus važinėjo atostogų po visą pasaulį – į Austrijos ir Italijos slidinėjimo kurortus, taip pat į Ispaniją, Meksiką, Jamaiką, Singapūrą, Balį.

„Kol kas neaišku, ar tyrėjai rado duomenų, kas mokėjo už šį brangų poilsį – pati A. Šareiko, V. Norkus ar už viską mokėjo įmonės“, – sakė „Sputnik“ pašnekovas.

Eksperto teigimu, pirma A. Šareiko teismo diena parodė, kad Vitebsko „broilerių karalienės“ istorija verta daugiaserijinio filmo.

„Na, o žvelgiant į perspektyvą, teismas greičiausiai skirs senatorei griežčiausią bausmę ir po metų išsiųs ją vadovauti kokiai nors nesėkmingai įmonei Vitebsko srityje, pvz., nuostolingai linų gamyklai“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)