Dėl rublio smukimo Rusija patiria ir sąjungininkių ekonominį spaudimą, praneša agentūra „Reuters“.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pareikalavo, kad už prekybos sandorius su kaimynine šalimi būtų atsiskaitoma ne Rusijos valiuta, o eurais ar doleriais.

„Mes jau anksčiau turėjome pareikalauti, kad Rusija mokėtų tvirta valiuta“, – sakė jis.

A. Lukašenka pareiškė savo susirūpinimą dėl pastarųjų turbulencijų Rusijoje. Anot jo, neaišku, kaip vystosi rinka. „Mes nebėgsime Rusija iš paskos“, – pabrėžė prezidentas.

Rusija ir Baltarusija palaiko glaudžius ekonominius santykius ir kartu su Kazachstanu sudaro Eurazijos muitų sąjungą. Nepaisant to, A. Lukašenka ne kartą kritiškai atsiliepė apie Rusijos politiką.

Rusijos ekonominė situacija dėl rublio nuosmukio, mažėjančių naftos kainų, gresiančios recesijos ir Vakarų sankcijų yra labai sudėtinga. Antradienį rublio kursas smuko tiek, kiek nėra buvę nuo 1998 metų. Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tikina, kad ekonomikos kursas yra stabilus.

Prekiaudama su Rusija prarado 739 mln. JAV dolerių

Baltarusijos vyriausybė sunerimusi dėl situacijos Rusijos ekonomikoje. Vos per metus Minskas, prekiaudamas su Rusija, prarado 739 mln. JAV dolerių. Tokią informaciją ketvirtadienį pateikė Baltarusijos premjeras Michailas Miasnikovičius.

Tiesa, pareigūnas nurodo, kad šiuos nuostolius kompensuoja į kitas šalis eksportuojamų prekių apimtys. „Vyriausybė ir toliau vykdys eksporto diversifikaciją“, – pridūrė premjeras.

Anksčiau Rusijos ambasadorius Minske Aleksandras Surikovas pareiškė, kad prekybos apyvartos sumažėjimą lėmė keli objektyvūs ir subjektyvūs veiksniai. Tarp jų nurodomas naftos produkcijos kainų nuosmukis, sumažėjusi paklausa Rusijos rinkoje ir „nemokėjimas parduoti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)