Vašingtonas ir Briuselis įsipareigojo surengti derybas dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų sutarties (TTIP) dar prieš sausį pasibaigsiant dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos kadencijai.

Tačiau derybų sėkmę temdo artėjantys rinkimai, Jungtinės Karalystės sprendimas išstoti iš ES ir didesniųjų ES ekonomikų, tokių kaip Vokietijos ir Prancūzijos, nepatiklumas.

„Derybas reikia nutraukti ir pradėti iš naujo“, – teigė Austrijos ekonomikos ministras, taip pat einantis vicekanclerio pareigas, R. Mitterlehneris. Jo manymu, derybas atnaujinti reikėtų lapkritį įvykus JAV prezidento rinkimams.

„Tik patys didžiausi optimistai mano, kad derybas pavyks užbaigti šiemet“, – pridūrė ministras.

Prancūzijos prekybos ministras Matthias Feklas antradienį pareiškė kitą mėnesį vyksiančio ES prekybos ministrų susitikimo metu prašysiąs atidėti derybas dėl TTIP.

Savaitgalį Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielis pareiškė, kad derybos „faktiškai jau žlugusios“, nors šalies kanclerė Angela Merkel skatina toliau tęsti derybas, o Italijos prekybos ir pramonės ministras teigė, kad itin svarbu, jog derybos duotų vaisių.

Austrijos visuomenė griežtai nusistačiusi prieš TTIP, nes manoma, kad dėl susitarimo bus sušvelninti maisto saugos reikalavimai ir kils grėsmė ES bendrovėms.

Šalies kanclerio Christiano Kerno spaudos atstovas pažymėjo, kad TTIP derybose dar yra daug neatsakytų klausimų, o pats kancleris jų atžvilgiu nusiteikęs gana skeptiškai. Ch. Kernas penktadienį rengs spaudos konferenciją.