Tai paaiškėjo, kai Niujorke derybos su obligacijų turėtojais baigėsi nesėkme.

Investuotojais reikalavo, kad būtų apmokėta visa 1,3 mlrd. dol. (3,3 mlrd. Lt) obligacijų vertė.

Argentina teigė, kad negali sutikti su tokiais reikalavimais – teigia, kad investuotojai, naudodamiesi šalies problemomis, stengiasi susižerti didžiulį pelną.

JAV teisėjas nurodė, kad kompensacija turėjo būti sumokėta iki trečiadienio vakaro, jeigu nebus pasiektas abi puses tenkinantis sprendimas.

Minėti investuotojai - tai ribotos rizikos fondai, kurie, pigiai supirkę skolas tamsiausiu Argentinos laikotarpiu, nesutiko prisidėti prie šalies skolų restruktūrizavimo plano.

Argentinos prezidentė Cristina Kirchner vadina juos "maitvanagiais", kaltindama juos pasinaudojus Argentinos skolų problemomis pasipelnymo tikslais.

Argentina atsisako skelbti bankrotą

Axel Kicillof
Po trečiadienį kelias valandas vykusių derybų Niujorke ekonomikos ministras Axelis Kicillofas patvirtino, kad joks susitarimas nebuvo pasiektas.

Dėl to trečioji didžiausia Lotynų Amerikos ekonomika neišvengiamai tampa nesugebančia vykdyti įsipareigojimų grąžinti skolas nuo galutinio termino – ketvirtadienio vidurnakčio.

„Deja, joks susitarimas nebuvo pasiektas, o Argentinos Respublika neišvengiamai taps nemokia“, – sakė advokatas Danielis Pollackas, paskirtas JAV teismo prižiūrėti derybų.

Reitingų agentūra „Standard and Poor's“ (S&P's) jau priskyrė Argentinai „dalinio nemokumo“ (selective default) statusą, pasibaigus deryboms.
Argentinos žiniasklaida užsiminė, kad ruošiamas alternatyvus sprendinys, pagal kurį šalies privačių bankų koalicija išpirktų dalį skolų, kurioms sukanka grąžinimo terminas. Tačiau kol toks sprendimas bus pasiektas, valstybė techniškai laikoma bankrutavusia.

A.Kicillofas taip pat smerkė „S&P's“ sprendimą pabloginti šalies įvertinimą, argumentuodamas, kad Argentina negali būti laikoma nemokia, kadangi lėšos skolų grąžinimui, laikomos JAV banko sąskaitoje, yra parengtos išmokėti, tačiau įšaldytos federalinio teisėjo Thomo Griesos nurodymu.

„Argentina sumokėjo. Ji turi pinigų. Ji ketina toliau mokėti. Vienintelis, atsakingas dėl šios padėties, yra teisėjas Griesa“, – aiškino ministras.

„Mes ketiname sumokėti turintiems obligacijų, kurioms buvo pritaikytas nemokumas – tačiau protingomis sąlygomis, o ne sąlygomis, kurios prilygsta pinigų prievartavimui, sukurtos darant spaudimą, grasinant“, – pridūrė jis.
Argentina šiame tūkstantmetyje jau buvo bankrutavusi. Tai atsitiko 2001 m. Dalis gyventojų prarado santaupas, buvo kilę mirtinų susirėmimų.

Panašaus scenarijaus šiuo metu nesitikima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)