Vis daugiau gyventojų renkasi poilsį Lietuvoje

Savo atostogų planais su LNK žiniomis pasidalijo patys gyventojai. Žmonių poreikiai ir norai – skirtingi.

„Į Emyratus. Nebuvau dar ten tiesiog“, – teigė vyras.

„Mes atostogausime Nidoje gegužės pabaigoje. Turime galimybę šiemet atostogauti tada, kai dar nesibaigę mokslo metai. Atostogos ankstyvos, labai seniai užrezervuotos, labai laukiamos“, – pasakojo moteris.

„Ne Lietuvoje, nes svetur yra kur kas pigiau, maloniau, daug saulės, šiltas vanduo“, – dalijosi kita pašnekovė.

Turizmas

Vis dėlto, kaip pastebėjo „Revolut“ atstovė Akvilė Adomaitytė, dauguma lietuvių šiemet atostogaus nebe svetur, o Lietuvoje.

„Praktiškai pusė lietuvių poilsiaus Lietuvoje ir, tiesą pasakius, tai nėra kažkokia labai išskirtinė tendencija. Mes apklausą darėme penkiolikoje Europos šalių, tai tikrai dauguma europiečių renkasi poilsį savo šalyje“, – teigė pašnekovė.

Tiesa, lietuviai, norintys iš savo krašto ištrūkti, dažnai keliauja ir į kaimynines šalis.

„Populiariausia kryptis tarp lietuvių šiemet yra Lenkija. Iš tikrųjų, šitą tendenciją mes matėme ir pernai – tai buvo populiariausia lietuvių kryptis ir ji lietuvių prioritetų sąraše išlieka šiemet. Mes matome, kad ji lenkia ir visų pamėgtą Turkiją. Daugiau žmonių ketina rinktis Lenkiją“, – pasakojo A. Adomaitytė.

Akvilė Adomaitytė

„Revolut“ atstovės teigimu, daugiausiai į užsienį vyksta būtent jauni žmonės.

„Tai – tokie visiški jaunuoliai, 18-24 metų. Jau vyresni žmonės arba su šeimomis renkasi poilsį Lietuvoje. Deja, neišvykti svetur ir tiesiog laisvą laiką leisti namuose daugiausiai sako galintys vyresnio amžiaus žmonės, senjorai“, – teigė A. Adomaitytė.

Didžiausią nerimą prieš atostogas kelia orų prognozės

Nors tam tikri lietuvių atostogų įpročiai keičiasi, kai kurie jų jau metai iš metų lieka tokie patys. Pavyzdžiui, atostogų laikas.

„Liepa ir rugpjūtis yra tie tradiciniai mėnesiai tiek tarp lietuvių, tiek tarp kitų europiečių. Pastebime tendencijų, kad ispanai, italai ir taip pat vokiškai kalbančios šalys, tai yra vokiečiai, šveicarai, austrai – jie labiau linkę atostogas planuoti arba pavasarį, kai šiek tiek mažiau ir žmonių yra aplinkui, ir oras ne toks karštas, arba rudens pradžioje, rugsėjį“, – teigė A. Adomaitytė.

„Revolut“ atlikta apklausa taip pat parodė, kad vis daugiau lietuvių atostogų metu yra linkę ieškoti kuo įvairesnių patirčių.

„Mes klausėme, koks atostogų momentas, koks potyris yra tas, kurio labiausiai laukiame. Lietuvių, kaip ir kitų europiečių, esminis atostogų momentas yra pamatyti lankytinus objektus, įdomią architektūrą ir paragauti vietinio maisto. Tik trečioje vietoje buvo „viskas įskaičiuota“ viešbutis su baru, nemokamu maistu ir panašiai. Įdomu tai, kad lietuviai buvo tarp mažiausių tokio pasirinkimo fanų ir tikrai prioritetą teikia kitiems dalykams. Kaip minėjau, tas, kas lietuvius išskyrė labiausiai apklausoje, tai yra meilė gamtai ir ypač stovyklavimui prie ežerų, upių, vandens telkinių ir kelionės kemperiais“, – pasakojo „Revolut“ atstovė.

Stovyklavimas prie ežero

Tiesa, atostogos ir jų planavimas neretai ne tik džiugina, bet ir priverčia susidurti su kylančiu nerimu. A. Adomaitytė atskleidė, dėl ko labiausiai nerimauja lietuvaičiai.

„Lietuviams didžiausią nerimą kelia tai, kad būtų geras oras, kad nebūtų jokių gamtos stichijų, potvynių, gaisrų ir panašiai. Kitiems europiečiams yra įprasta būti pripratus prie gero oro, tai jie dėl to oro mažiau ir jaudinasi. Visiems bendras dalykas – visi jaudinasi dėl sukčių kelionėje, į kurių pinkles gali pakliūti, dėl įvairiausių nepatogumų oro uostuose, dėl vėluojančio bagažo, kuris gali ir dingti, būti sugadintas“, – teigė ji.

Kaip bebūtų, keliones žmonės vertina pozityviai ir jų laukia su nekantrumu.

„Žmonės sako, kad kelionė yra susijusi su nuotykiais ir, kas benutiktų, jie neleis jiems sugadinti tos atostogų nuotaikos“, – teigė A. Adomaitytė.

Visą reportažą rasite LNK portale: