Kaip rašo dienraštis „Klaipėda“, ši neteisybė kol kas - nepataisoma, nes pagal Lietuvoje gyvuojančius įstatymus būtent vidurinioji klasė tempia visą mokesčių naštą šalyje. Valstybė kaliniui per dieną atseikėja 10 litų daugiau nei savo vaikams gali skirti vidutines pajamas uždirbanti ir mokesčius valstybei mokanti vieniša mama.

Kūdikių namuose augančio mažylio išlaikymas per mėnesį valstybei kainuoja 2 488 litus, per dieną - 82,93 lito. Tai yra beveik penkis kartus daugiau nei iš savo tėvų gauna viduriniosios klasės šeimos vaikas ir 30 proc. daugiau nei vidutinė mėnesio alga, už kurią paprastai turi išgyventi du trys asmenys.

"Su vidutinėmis moters pajamomis, kurios atskaičiavus mokesčius realiai siekia 1,3 tūkst. litų, o vyras uždirba vidutiniškai 1,7 tūkst. litų, jas sudėjus, pragyventi mieste jaunai šeimai be savo būsto neįmanoma. Ir tos problemos niekur neakcentuojamos, bet tie žmonės nieko ir nedaro, kad tas bėdas keltų į viešumą", - įsitikinusi A.Maldeikienė.

Baisiausia ir tai, kad šie žmonės sudaro pagrindinį emigrantų srautą, rašo dienraštis „Klaipėda“.

Pasak ekonomistės A. Maldeikienės, šios neteisybės ištaisyti Lietuvoje neįmanoma, kol valstybėje egzistuos toks socialinis-ekonominis modelis.

"Šis modelis pas mus taip ir sukonstruotas, kad visą valstybės išlaikymo naštą turėtų prisiimti vidurinysis sluoksnis, laikantis savotiškos nuostatos, kad šitie žmonės yra darbštūs, sąžiningi ir jie kaip nors išgyvens. Na, ir jie iš paskutiniųjų bando išgyventi", - ironizavo A.Maldeikienė.

Pasak ekonomistės, šitas valstybės modelis nukreiptas, kad apsaugotų labai turtingų žmonių interesus, nes jų mokami mokesčiai santykinai yra maži ir jie turi galimybes dar juos sumažinti, pradedant nuo gyvybės draudimo iki pensijų kaupimo lengvatų, kurios sunkiai prieinamos viduriniam sluoksniui.

"Šiandien jau girdžiu, kad Vyriausybė svarsto, kaip turtingoms įmonėms, kurios prekiavo su Rusija, kompensuoti patirtus nuostolius. Tačiau nesu girdėjusi, kad kas nors kalbėtų, kaip kompensuoti lėšas dėstytojams, kurie pinigus išleidžia knygoms. Šitie žmonės Lietuvai nereikalingi. O svarbūs tie, kurie Rusijoje pardavinėjo sūrelius, lyg jie nežinojo su kuo reikalų turi", - piktinosi A.Maldeikienė.

Pasak ekonomistės, turčių riziką valstybė pasirengusi padengti todėl, nes ji remia du visuomenės sluoksnius šalyje - turtinguosius bei tuos, kurie nieko nenori daryti ir gyvena iš pašalpų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (542)